Politika

Влада усвојила Стратегију развоја стартап екосистема до 2025. године

СрбијаРеално/БЕОГРАД/9.12 – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Стратегију развоја стартап екосистема за период од 2021. до 2025. године.

Циљ Стратегије је да подстакне развој стартап екосистема, тако да Србија има између 800 и 1.200 активних стартапа који ће привлачити квалитетне кадрове и инвеститоре из Србије и света и додатно подстаћи развој и подршку стартап идејама.

Стратегија је донета на иницијативу председнице Владе Републике Србије и Иницијативе Дигитална Србија. Радна група која је припремала овај документ, а којом је председавао директор Иницијативе Дигитална Србија, укључила је велики број чланова српског стартап екосистема и представнике државних органа, како би се постигла инклузивност и како би документ на најбољи начин подржао свеобухватан развој стартап заједнице.
Стратегија развоја стартап екосистема, између осталог, треба да подржи и унапређење стартап предузетничких капацитета кроз образовне програме. Планирано је увођење садржаја о стартап предузетништву на свим нивоима образовања.

Стратегија предвиђа и унапређење инфраструктурне и програмске подршке стартаповима, нарочито подршку стартаповима у раној фази развоја, као и унапређење механизама финансирања стартапа – пре свега подстицање развоја тржишта предузетничког капитала.

Један од циљева документа је и унапређење услова за пословање и унапређење пореског оквира за пословање стартапа, као и подизање компетенција запослених у јавној управи за креирање и имплементацију мера у области стартап екосистема. Овај циљ обухвата и примену GovTech програма кроз које се држава појављује као први корисник иновативних решења.

Стратегија треба да омогући и популаризацију стартап културе и унапређење међународне препознатљивости српског стартап екосистема.

Чланови владе усвојили су измењену и допуњену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом се одређују количине паковања ових намирница, у циљу заштите животног стандарда грађана. Допуњеном Уредбом одређено је ограничење цена на: шећер кристал у паковању од једног килограма, брашно тип Т-400 глатко у паковању до пет килограма укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500, такође у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра, свињско месо – бут, као и УХТ млеко са 2,8 процената млечне масти у паковању од једног литра.

Влада Србије образовала је Комисију за предлагање пројеката из области заштите животне средине за регион Западна Србија, у оквиру Програма Зелена Агенда, која ће вршити одабир кандидованих пројеката за реализацију у региону Западне Србије.

Комисија, коју ће чинити представници органа државне управе и грађани овог региона, на основу исказаних потреба, селекцијом и одабиром пројеката сачињаваће предлог листе пројеката који ће се финансирати средствима из Програма Зелена Агенда.

Back to top button