Politika

Власт крива за енергетски колапс, сменити Михајловић, Грчића

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.12 – Део опозиционих странка критиковао је данас власт због колапса до којег је дошло у енергетском систему и затражили смену министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, директора као и свих одговорног лица.

Српска радикална странка истиче у саопштењу да Михајловић мора бити смењена јер је, како наводе, одговорна за енергетски колапс који је задесио Србију, али и за то што пре зиме није обезбеђена довољна количина угља за термоелектране.

Такође, радикали сматрају и да је Михајловић одговорна за то што није на време преконтролисала стање у електропривреди, што није контролисала редовне извештаје и да је одговорна за вишегодишњи в.д. статус генералног директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије“.

Покрет Двери је такође затражио смену министарке Михајловић, али и директора ЕПС-а Милорада Грчића и тврде да ако Александар Вучић који је, како наводе, лично бирао неспособне и нестручне кадрове није спреман да их смени, онда сву одговорност мора да преузме он лично.

Као последице погрешног вођења ЕПС-а наводе увоз струје у најскупљем делу године, угрожену опрему у власништву грађана Србије у вредности од више милијарди евра, угрожен рад и живот 60 одсто грађана Србије, колико „ТЕНТ“ учествује у снабдевању струјом. ,

Двери предлажу и своја решења од којих су нека да се прекине са страначким запошљавањем, да се промене одговорни у басену „Колубара“ и ТЕНТ-у, да се врати плаћање испорученог угља ТЕНТ-у према калоријској вредности, а не запремини испорученог материјала и да Електроенергетски систем Србије мора остати у власништву грађана Србије.

Демократска странка тврди да власт и ЕПС покушавају да држе Србију у мраку и захтевају формирање независне инспекције која би извршила увид у насталу ситуацију и о томе обавестила јавност.

Демократска странка сматра да је очигледно да је проблем много већи него што то власт жели да призна и него што су то способности актуелног, страначког руководства ЕПС-а, преноси Танјуг.

Back to top button