Srbija

Војна неутралност је наше трајно опредељење

СрбијаРеално/Београд/22.02.22. – Без обзира на притиске који тренутно долазе да се Србија определи између Запада или Русије, војна неутраност је наше трајно опредељење, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање новинара у Монаку о томе колико ће Србији у овој тренутној ситуацији у свету која се дешава око Украјине на релацији Запад-Русија, бити тешко да задржи војну неутралност, Вучић изричито каже да је војна неутралност трајно опредељење Србије.

“Наша војна политика је да смо војно неутрални, а наша политика је да смо на европском путу, настављамо сарадњу са Русијом и Kином, нећемо да одустанемо од наших традиционалних пријатеља, то је трајна политике Србије и она мора да остане таква”, рекао је Вучић.

Истиче да ће се Србија држати те политике и да не жели да буде “потрчко” било коме од страна.

“Водимо политику која је озбиљна и одговорна и која се води у интересу Србије и њених грађана”, каже Вучић и додаје да је наша политика направљена за тешка, а не за лака времена.

Поручује и да цела ситуација око Украјине показује колико је важно бити војно неутралан и подсетио да званичници Украјине изјављују да је та земља на путу уласка у НАТО.

“Зато је важно да будете довољно снажни и јаки и да не зависите ни од кога”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра у Шпанији присуствовати потписивању уговора којим Србија купује два транспортна шпанска авиона.

“То је значајно јер ћемо имати све више аеродрома, моћи ћемо да повезујемо Kраљево и Ниш, и Београд, и Бачку и Банат, и Пчињски округ, а то је веома важно и у савременим маневрима и у тренуцима када вам је потребно померање ваших снага и померање ваших јединица”, рекао је Вучић.

Back to top button