Izdvojene vestiSrbija

Војници децембарске генерације положили заклетву

СрбијаРеално /ВАЉЕВО/ 24.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић рекао је данас на свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока децембарске генерације у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву да снажна Војска служи као бедем сигурности сваког човека у овој земљи, као нешто што треба да одврати сваког ко би помислио да може да нашкоди овој земљи и овом народу.

Стефановић је поручио младим војницима и полазницима Курса за подофицире РВ и ПВО, који су такође данас положили војничку заклетву, да је свестан њиховог поноса у тренутку који носи посебан и непоновиљив осећај.

“Србија је земља поносних људи, храбрих, несаломивих, рекао бих, земља славне и часне прошлости. Изговорити заклетву Србији, заклети јој се на верност и стати у строј њених војника, посебна је ствар у животу сваког човека. Ја сам имао један исти такав дан једног 27. септембра. То је нешто што у вама буди једну посебну трему. Изговарао сам ове или неке сличне речи, пошто нам се заклетва мењала, али је суштина њена остала иста. И ја сам, као и ви, изговарао речи којима гарантујем да ћу увек бити уз своју земљу, уз свој народ и штити ако буде требало”, рекао је Стефановић и додао да те речи остају заувек урезане у срцима и да подсећају и на све друге који су те речи изговарали раније заклињајући се да ће увек бити уз своју земљу, кад год јој то буде потребно.

Према његовим речима, младићи и девојке који су данас били у строју показали су да су посебни због одлуке да служе војни рок.

“Искрено смо поносни на свакога од вас. Ови дивни људи иза вас, ваши очеви и мајке, сестре, браћа, супружници, родбина, пријатељи, сви они који су дошли данас да буду уз вас и да вас подрже, су не само поносни, већ и пресрећни јер сте данас положили заклетву и постали војници своје земље”, нагласио је министар.

Стефановић је подсетио да смо ми земља војводе Мишића, Петра Бојовића, Радомира Путника, земља часних, храбрих људи, земља која памти своје претке и трасира будућност сећајући се свега што су они учинили за нас.

“Да би Србија имала своје сутра и своју будућност мора да има снажну Војску. Некада нам кажу да нам не треба војска, да не треба да инвестирамо у војску, да нам не треба ни толико војника, да су нам довољни по један, два авиона или по два тенка, а када погледате да све озбиљне земље света свакога дана инвестирају у своју војску, јачају је, снаже, то вам показује да озбиљни и одговорни морају да размишљају о томе и да на такав начин гарантују и наредним генерацијама да ће живети у миру”, рекао је министар.

Само јака Војска, подвукао је, може да буде гарант јаке и сигурне Србије и само јака војска може да гарантује да ова земља никада неће бити нападнута.

“Ми наше војнике обучавамо и наоружавамо не да би некоме нешто отимали, не да би тражили туђе. Ми хоћемо да чувамо своју земљу. И као што сте ви рекли данас у тексту заклетве да градимо мир и стабилност, али да чувамо независност, суверенитет и територијални интегритет Републике Србије. Хоћу да вам кажем да сам сигуран да ћете после служења војног рока бити богатији за нека знања и вештине, које ће вам користити у животу. Потрудили смо се у претходном периоду да олакшамо за оне који то желе да врло брзо, већ током добровољног служења војног рока могу да конкуришу за пријем у војну службу, да олакшамо те критеријуме и да повећамо плате. Те плате су сад око 35.000 динара. Надам да ће то олакшати ваше војничке дане и ваш живот”, истакао је министар одбране.

Према његовим речима, поред нове борбене технике коју купујемо, приoритет је улагање у људе.

“Људи су нам увек на првом месту и водићемо рачуна о вама баш онако како знам да су ваше старешине водиле у овим данима док нисте положили војничку заклетву. Ја вам још једном од срца честитам ову заклетву Србији и очекујем да будете врхунски оспособљени за дужности које вас чекају у војсци, да увек будемо спремни и надам се да никад не затребамо Србији на такав начин”, истакао је Стефановић.

Он је честитке упутио и полазницима Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране из грађанства.

“Желим да вам честитам јер сте се определили за један частан и одважан позив. И надам се, када завршите овај курс и постанете најмлађе старешине Војске Србије, да ћете ви честито и часно обављати своје задатке. Желим вам пуно успеха и среће. Честитам породицама, родитељима и пријатељима што имају такве синове и кћери, којима је Србија данас, на које је Србија данас изузетно поносна. Живела Војска Србије! Живела Србија”, рекао је министар Стефановић.

Министар одбране имао је прилику да разговара са младим војницима и њиховим породицама који су данас у Ваљеву заједно прославили свечани тренутак полагања заклетве.

Свечаности полагања војничке заклетве данас су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, командант Команде за обуку бригадни генерал Жељко Петровић, командант 2. центра за обуку и командант свечаности пуковник Саша Стојиљковић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и епископ ваљевски господин Исихије.

Back to top button