Svet

Војска САД: Имамо вакцину против свих сојева ковида

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/22. 12 – Научници америчког “Војног истраживачког института Волтер Рид”, у року од неколико недеља, требало би да објаве да су развили вакцину која је ефикасна против ковида-19 и свих његових варијанти, па чак и против омикрона.

Како наводи амерички портал “Дифенс уан”, та вакцина је ефикасна и против ранијих вируса САРС-а који су убили милионе људи широм света.

Најновије постигнуће је, како је саопштено, резултат готово двогодишњег рада на овом вирусу, који је уследио након сто је војна лабораторија примила своју прву секвенцу ДНК ковид вируса почетком 2020. године.

У раној фази пандемије, огранак за заразне болести “Инситута Волтер Рид” је одлучио да се фокусира на израду вакцине која би деловала не само против постојећег соја, већ и против свих његових потенцијалних варијанти.

Раније ове године је са позитивним резултатима завршено испитивање вакцине “Института Волтер Рид” против ковида-19 под називом “Спике Ферритин Нанопартицле (СпФН)” на животињама.

“Прва фаза испитивања на људима, која је тестирала вакцину против омикрона и других варијанти, завршена је овог месеца такође са позитивним резултатима који су сада на коначној ревизији”, изјавио је у ексклузивном интервјуу за “Дифенс уан” др Кејвон Моџарад, директор огранка за заразне болести “Волтера Рида”.

За разлику од постојећих вакцина, СпФН “Волтера Рида” користи протеин у облику фудбалске лопте са 24 различита “лица”, што омогућава научницима да “причврсте” шиљке различитих сојева корона вируса на различита лица протеина.

“За читав наш тим, а верујем и за целу војску је веома узбудљиво доћи до овакве тачке истраживања”, изјавио је Моџарад.

Следећи корак је, како додаје, да се види како нова вакцина делује код људи који су претходно били вакцинисани или су прележали вирус.

Back to top button