Izdvojene vestiSvet

Враћен на власт судански премијер

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.11. – Судански војни заповедник данас је вратио Абдалу Хамдока на место премијера, готово месец дана након што је свргнут у војном пучу.

Генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан појавио се с Хамдоком у Председничкој палати, а све је уживо преносила државна телевизија.

Договор Хамдока и Ал-Бурхана укључује ослобађање политичких затвореника који су били затворени након пуча, рекао је Мудави Ибрахиму, истакнути званичник Иницијативе националних снага који је посредовао у преговорима.

Хамдок је с места премијера свргнут 25. октобра, што је изазвало бројне протесте у којима је војска убила више особа. Најсмртоноснији дан је био у среду, када је убијено 14 демонстраната, а више десетина је рањено.
Западне државе осудиле су пуч, позвале да се притворени званичници пусте на слободу и запретиле обуставом помоћи ако војска не буде поново делила власт са цивилима.

Суданска влада премијера Хамдока успостављена је након што је дугогодишњи бивши ауторитарни председник Омар ал-Башир збачен с власти 2019. након масовних протеста.

Од Башировог свргавања државом је владало такозвано Суверено веће, на челу са генералом Абдел-Фатах ал-Бурханом, које је надзирало владу премијера Хамдока. Међутим, та је подела власти, темељена на сарадњи цивилних и војних челника, од почетка била крхка.

Back to top button