Izdvojene vestiSvet

Gutereš: Vreme je za mir u Ukrajini, Rusija prekršila Povelju UN

SrbijaRealno/UN/24.02.24. – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na mir i pravdu na sastanku Saveta bezbednosti UN povodom obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Gutereš je rekao da je Rusija agresijom na Ukrajinu direktno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni zakon, prenosi Si-En-En. “Krajnje je vreme za mir, pravedan mir zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine“, istakao je Gutereš. Generalni seketar je dodao rat u Ukrajini “ostaje otvorena rana u srcu Evrope”, dve godine od početka rata i 10 od ruske aneksije Krima.

Gutereš je rekao da “svi počinioci moraju biti pozvani na odgovornost” za izveštaje o mučenju i seksualnom nasilju nad civilima i zatvorenicima. Istakao je da je skoro četiri miliona Ukrajinaca interno raseljeno, a da je potrebna humanitarna pomoć za više od 14,5 miliona ljudi unutar zemlje. On je takođe upozorio na širenje sukoba i “podsticanje regionalne nestabilnosti”.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/u-kijevu-danas-ursula-fon-der-lajen-meloni-de-kro-trudo/

Back to top button