Društvo

Време за бустер дозу

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 18.12 – У последњих осам недеља долази до постепене стабилизације епидемиолошке ситуације, са тенденцијом смањења стопа оболевања у већини јединица локалне самоуправе. Међутим, интензитет трансмисије вируса је и даље висок на целокупној територији Србије те је неопходно примењивати мере личне заштите, физичку дистанцу и избегавање боравка у затвореном простору без заштите. Такође, време је за бустер дозу свим особама које су вакцинисане са две дозе пре четири, односно пет месеци, у зависности од врсте вакцине. Што се маски тиче, треба подсетити да оне пружају заштиту од свих варијанти, те се и даље препоручује њихово ношење у јавним затвореним просторима без обзира на статус вакцинације, каже у интервјуу за „Блиц“ доц.др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Варијанте вируса које могу представљати претњу по јавно здравље су варијанте са променама генома за које се предвиђа да могу утицати на карактеристике вируса, као што су преносивост, тежина болести, заобилажење имунитета, дијагностичких тестова или терапије. Ове варијанте се могу одразити на повећање интензитета трансмисије вируса или довести до штетних промена у епидемиологији ЦОВИД-19, до повећање вируленције вируса или промена клиничке манифестације болести. Када је у питању варијанта Омикрон, нема доказа, тј. потврде да наведена мутација доводи до било каквих тежих клиничких манифетсација болести нити других наведених појава у вези са тестирањем или заобилажењем имунитета после вакцинације. Једина појава која је најчешће евидентирана у вези са Омицрон варијантом вируса је брза трансмисија у заједници. Иако се у почетку инфекција регистровала само међу путницима у међународном саобраћају, сада се све већи број случајева региструје из локалне трансмисије, у оквиру кластера и епидемија али и у оквиру епидемиолошког надзора. Већина случајева за које постоје доступне информације је била или асимптоматска или са благом клиничком сликом.

Да ли треба да нас плаши овај нови сој?

Некако смо прерано почели да доносимо закључке. Прелиминарни подаци из Јужне Африке сугеришу да би ова варијанта могла имати значајну предност у порасту броја случајева у односу на Делта варијанту, јер се веома брзо шири у популацији. Ако то буде случај, очекује се да ће Омикрон довести до више од половине свих случајева инфекције САРС-ЦоВ-2 у ЕУ/ЕЕА у наредних неколико месеци. Извор ове варијанте вируса налази се на територијама са ниским обухватом вакцинације против ЦОВИД-19 где су регистрована брза размножавања вируса, при чему је очекивана последица појава мутације у геному вируса. Међутим, вакцинација против ЦОВИД-19 доступним вакцинама је стратегија контроле ЦОВИД-19. У Србији их је доступно толико да свако може да изабере врсту вакцине, а при том свака има заштитни ефекат. Време је за бустер дозу свим особама које су вакцинисане са две дозе пре четири, односно пет месеци. Особе које су прележале ЦОВИД-19 после месец дана од опоравка треба да се јаве на вакцинални пункт и приме вакцину.

Вакцинацијом, између осталог, оставља се мање простора за мутације. Па, колико ћемо у будућности бити у проблему ако се не вакцинишемо? Да ли можемо очекивати појаву нових сојева?

У условима када вирус широко циркулише у популацији и доводи до бројних инфекција, повећава се вероватноћа да вирус мутира. Тренутне мере које утичу на редукцију трансмисије а укључују, пре свега, вакцинацију али и често прање руку, ношење маски, физичко дистанцирање, добру вентилацију и избегавање гужве или затворених места, смањују пренос вируса чиме се редукују могућности за његову репликацију, а самим тим и могућности да вирус мутира. Уколико се већина популације вакцинише, очекује се да ће се циркулација вируса смањити, што ће последично довести до мањег броја мутација. У овом случају говоримо о вакцинацији светске популације јер је за спречавање настајања мутација вируса важно редуковати трансмисију на глобалном нивоу.

Када већ говоримо о мутацијама, колико времена је потребно да прође да би се догодила нека „озбиљнија“? Са делтом је било да је заразнији, али клиничка слика је према речима лекара била слична као и са осталим сојевима…

Мутације се дешавају стално. Већина вирусних мутација има мали или никакав утицај на способност вируса да изазове инфекцију или болест. Али у зависности од тога где се промене налазе у генетском материјалу вируса, оне могу утицати на својства вируса, као што су пренос (на пример, може се лакше или лакше ширити) или озбиљност (на пример, може изазвати мање или више тешке болести).

Како оцењујете тренутну епидемиолошку ситуацију? Да ли нам следи неки нови удар?

У последњих осам недеља долази до постепене стабилизације епидемиолошке ситуације, са тенденцијом смањења стопа оболевања у већини јединица локалне самоуправе. Међутим, интензитет трансмисије је и даље висок на целокупној територији Републике Србије те је неопходно примењивати мере личне заштите, физичку дистанцу и избегавање боравка у затвореном простору без заштите. Мера која је подједнако значајна у контроли ЦОВИД-19 је вакцинација бустер дозом.

Што се тиче вакцинације деце, колико је до сада деце вакцинисано, и да ли и они треба да примају бустер дозу?

Примена бустер дозе вакцина против ЦОВИД-19 за сада се не препоручује код здраве деце млађе од 18 година. Бустер доза вакцине може се применити код деце млађе од 18 година са примарним и секундарним имунодефицијенцијама и другим коморбидитетима који носе повећан ризик од компликација, уз мишљење надлежног лекара субспецијалисте. До сада другу дозу Пфизер-БиоНТецх вакцине примило је је 13.538 деце узраста до 17 година, што је 1,13% ове популације.

Можемо ли дати неку прогнозу за наредну годину? Хоћемо ли на пролеће мало одахнути, и од чега то зависи? Од обухвата вакцинације, озбиљности, личне одговорности…?

Епидемиолошка ситуација ЦОВИД-19 ће у великој мери зависити од епидемиолошких карактеристика и манифестација нових варијанти вируса и примене противепидемијских мера, а пре свега од обухвата вакцинацијом. Омикрон варијанта ће се вероватно ширити лакше од оригиналног вируса САРС-ЦоВ-2 а колико се Омикрон лакше шири у поређењу са Делта варијантом још увек је непознато. Очекује се да свако са инфекцијом овог соја вируса може ширити вирус на друге брже. Очекује се да ће вакцине против ЦОВИД-19, без обзира на доминантни сој вируса заштитити од тешких болести, хоспитализација и смрти услед инфекције варијантом Омицрон или било којом другом варијантом. Према искуству са другим варијантама, као што је Делта, вакцине су остале ефикасне у спречавању тешких болести, хоспитализација и смрти. Недавна појава Омикрона додатно наглашава важност вакцинације, укључујући и бустер дозу.

Back to top button