Srbija

Вучевић: 3000 догађаја, 4000 уметника у години титуле Европска престоница културе

СрбијаРеално/НОВИ САД/14.12 – Још 30 дана остало је до званичног преузимања титуле Европске престонице културе 2022. године, а број на табли испред просторија Фондације ”Нови Сад – ЕПК 2022” у центру Новог Сада, данас је променио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Према његовим речима у оквиру тог пројекта биће реализовано преко 3000 догађаја, а учествоваће 4000 уметника.

“Ближи се отварање новог поглавља у књизи о Новом Саду које ће снажно допринети развоју и оставити неизбрисив печат на граду, нашој држави и региону. У пројекат ЕПК су укључени људи из Новог Сада, Србије, Европе и света и спремају нешто што заиста до сада није виђено, не само на овим просторима, него и много шире. Можда су друге ЕПК имале више новца, али креативности и смелости сигурно нису, а то је потврђено и са две европске награде које смо добили претходних недеља. Представом на Варадинском мосту и ”Тесла лајт” фестивалом, 31. децембра, у подграђу Петроварадинске тврђаве, биће представљен наратив који нас повезује са највећим научницима човечанства. Позивам Новосађане да тога дана у 21.00 час заједно пређемо Варадински мост и будемо део те фантастичне приче”, истакао је градоначелник Вучевић.

Како се могло чути приликом презентације програма, 12. јануара у центру града биће одржан Фестивал уличних свирача, а 13. јануара, у оквиру дочека Нове године по јулијанском календару биће уприличено 40 концерата. Тог дана у Српском народном позоришту биће уприличена и званична церемонија доделе титуле, а након тога, како је речено, биће одржан невиђен спектакл на Булевару Михајла Пупина, код зграде Бановине. Према речима градоначелника Вучевића, и Дан Града Новог Сада, биће обележен 1. фебруара у контексту ЕПК.

“Неће стати ништа по истеку 2022. године, јер је култура заједнички именитељ целокупног развоја, покреће економију, туризам, сарадњу међу народима у региону, релаксира свеукупне односе и уклања баријере”, нагласио је Вучевић.

Back to top button