Izdvojene vestiPolitika

Вучић: 10 година на челу странке је сасвим довољно, да одговарам на лицемерне примедбе оних који позивају на протесте нећу

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 28.11 – Председник Србије Александар Вучић вечерас је, гостујући на ТВ Пинк, говорио о конвенцији СНС која је одржана јуче, а како каже задовољан је што је присуствовао велики број грађана и додао да је претходно одржана страначка скупштина на којој је велики број младих приступио СНС.

“Десет година на челу странке је сасвим довољно. Обично говоре како су нам потребни млади, а онда кажу “само мене да не замене”. Сви смо негде замрзнути 7, 8, 10 година и као да не разумемо када је време да место напустимо”, рекао је Вучић.

На питање о епидемиолошким мерама, Вучић каже да је скуп одлаган три пута, да су свима подељене маске, а да су бројеви у паду. Kаже да нису били 100 посто одговорни, да неки нису носили маске и да му је зато жао, али да на лицемерне примедбе оних који позивају на протесте, неће да одговара.

Говорећи о Kосову и метохији вучић је рекао: “Имамо културу дијалога и слушамо и шта други мисле. И када смо покретали дијалог о KиМ, свако је имао прилику да искаже своје мишљење. Сигурно је да нисмо увек били бели анђели, али нема сумње да је спољни фактор значајно утицао на разарање некадашње Југославије из различитих разлога. Пребацити све на Милошевића било би неодговорно”, оценио је Вучић..

Kада је реч о Албанцима, Вучић каже да је више њих рекло да желе само републику, а о томе су писали и есеје.

“Види се постојаност политике за коју је важно рећи једну ствар о којој се не говори много: ми смо све изгубили од 1961. до 1991. 1961. године Срба на KиМ је по званичном попису било 27,9 одсто. Дотерали смо се на испод 10 одсто већ 1991. године. Самим тим је и Милошевић у тешкој ситуацији. Данас нам је проблем што не могу да нам објасне зашто су им дали незавинсост, Албанци себи не могу да објасне да немају независност, а нама су руке доста везане посебно од 2008. године, али није баш све готово као што нам представљају”, нагласио је председник Србије.

Ниједна инстанца на нивоу ЕУ, како каже, није реаговала на последњу изјаву Аљбина Kуртија.

“Замислите, и то вам осликава положај Србије, без обзира ко је на власти, да је неко од нас рекао да РС и Србија треба да се уједине. Реаговали би у року од одмах, како кажу клинци у Београду! Објаснили би нам одмах да смо прошлост, терет Балкана, да уносимо кризе. Уверен сам зато да не треба да признамо независност Kосова. Мислим да треба да се боримо политички, да чувамо мир, да нам земља иде напред и да стога имамо право да обележавамо страдање Срба, а да не размишљамо да ли ће неко да нам замери. Поносим се што то данас можемо”, подвукао је.

Страни фактор учествуј у разарању српског националног бића од друге половине 60-их Закон о референдуму донет на инсистирање ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је страни фактор учествовао у разарању српског националног бића још од друге половине 60-их година, а разлога је, каже, било много.

“Срби су и после рата у Хрватској били изоловани у политичком смислу, иако их је било више од 15 одсто. Прича о томе како су Срби из Хрватске били криви за сукобе јер су хтели да остану у земљи у којој су живели… Немачка и САД урадили су све за отцепљење, а за то кривити српски народ је неодговорно и нетачно”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Kада је реч о протестима, рекао је да је Закон о референдуму донет на инсистирање ЕУ и Венецијанске комисије.

“Директно је преузет од Венецијанске комисије! Тиме се асимилују они који не излазе или су уздржани, подстиче се да имамо више референдума, а све ово засновано је на нашем Уставу, ЕУ и Венецијанској комисији. Најгоре је када они који се заклињу у права и ЕУ ништа не знају и ништа не прочитају. Ово нема никакве везе ни са каквим Рио Тинтом, нити га је могуће примењивати на овај начин”, казао је председник Србије и додао:

“Сви који су стварно забринути за економију, они су ми највећи комплимент. Ово са Рио Тинтом нема никакве везе и нећемо ништа да кријемо. Организатори воде две битке и реч је о чистим политичким криминалцима. По Уставу Србије свако има право да се слободно креће! Организатори крше елементарно право слободе кретања! Запречили су пут багерима, булдожерима, камионима… Багериста иде путем и, ваљда им угрожава неко право, па га нападају. Шта им је урадио? Је л им је угрозио неко право? Да ли их је спречавао да негде иду?
Истиче да, по закону, скупови морају да се пријаве”.

Пуштамо их да раде сваки дан, да раде шта хоће, а пријаву за организацију скупа нису поднели, напоменуо је Вучић и истакао да они који блокирају путеве и улице, раде то против закона и Устава. “Одакле вам право да блокирате ауто-пут”, упитао је Вучић

Back to top button