Izdvojene vestiSrbija

Вучић: 300 хиљада за прво рођено дете

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Од 1. јануара за свако прворођено дете, уместо 100.000 динара уплаћиваћемо одмах 300.000 динара, рекао је председник Србије Александар Вучић представљајући нове демографске мере Србије.

Како је на самом почетку председник Србије истакао, данас га очекују важне теме о којима ће говорити, а прва тема коју је отворио, тицала се нових демографских мера.

“Оно што смо договарали са Владом, а имајући у виду чињеницу да нестајемо као нација, да нас је све мање, подаци говоре да нам за репродукцију треба 2.15, и то је веома сложен проблем, рекао је Вучић и додао да смо ми све старији, и да економски напредак зависи од тога колико ћемо успети да поспешимо напредак нације, а то може само демографским мерама.

Без обзира на то што је буџет усвојен, желим да кажем да ћемо од 1. јануара уместо 100.000 динара за прво рођено дете, давати 300.000 динара, а што се тиче другог и трећег детета, радимо на тим мерама, и за друго дете ће цифре бити увећане, казао је председник.

Како је додао чак и када родитељи осете да су испунили родитељске потребе, многи због недостатка стамбеног простора, каријере и осталог, одустану од другог детета, али напомиње да ће мере бити драстично увећане, посебно у финансијском смислу.

Фото: Танјуг

Прва мера је 300.000 динара од државе, дефакто сви у Србији примаће више од 4 хиљаде евра за прво дете, донели смо одлуку да идемо на измену закона о породици, рекао је Вучић и додао:
“Мајке просечно рађају дете у 30. години, и због тога ћемо покушати да мотивишемо студенте, даме и мушкарце да не беже од рађања деце. За студенте одмах доносимо меру да уколико девојка затрудни, да за њу не важе испитни рокови, а исто тако и за мушкарца”.
Како каже, рачунаће се да су факултет завршили у редовном року, што значи да их обавезе на факултету неће реметити када је у питању обнова године или слично.

Истакао је да се најважнија мера тиче мајке, како не би долазило до злоупотребе, а то су станови и помоћ које ће држава бесповратно да да брачним паровима, где ће право својине ићи на мајку.

Тиме желимо да мотивишемо младе да раније изађу из кућа и родитељских станова, јер су нам тако мали изгледи да заснујемо породицу. То ће подстаћи стамбену изградњу, али и парове које желе да се остваре као родитељи. То је 20.000 евра поклона од државе, поручио је председник Србије.

Нагласио је да ће сутра имати састанак са председником Руске Федерације, и да је то њихов 19. сусрет. “Важан, веома важан сусрет за Србију, где ћемо разговарати о кључним политичким питањима. За нас су важна питања из региона, а сигуран сам да ћемо и о томе причати. Јер ми као мала земља желимо да пронађемо добру позицију, и заштитимо своју земљу”, рекао је Вучић.
Говорећи о односима и деловима разговора са Руском федерацијом, Вучић додаје да је доста преговора већ готово.

Потписали смо и договорили прву фази за радио – фармацију, а то је важно како бисмо наше стручњаке замолили да подигнемо знање у нашој земљи, као што је подижемо у вештачкој интелигенцији и роботици. Даље радимо за Петрохемију, и то је важно за раднике, који више неће зависити од примарног бензина казао је и наставио:

“Срећан сам што смо то привели крају! За нас су важне и тачке кључања,а то су тачке које спајају индустрију, трговину и остало. Говорићемо и о Спутњику, и онда ћемо моћи да вас обавестимо о свим детаљима разговора, као и ситуацији у региону”. Председник је потом истакао да Србија има резерве гаса, али да је Србија спала у процентима, управо због цене енергетике, која је у односу на нас петоструко већа.

“То су милиони евра на дневном нивоу. Неке земље региона су ишле на позајмицу, то су огромни губици. Цена струје је између 300 евра, а код нас 50 евра по мегавату”, указао је и истакао да је цена гаса за нас од пресудног значаја. Ако имате цену гаса од 300 долара, а нама је потребно 3 милијарде кубних метара гаса по годишњем ниову, и ако добијемо цену од 500 имајте у виду да је то 600 милиона евра губитка за нашу земљу”, назначио је председник Србије.
Додао је да ће оперативни трошкови свих компанија у Србији биће већи, што ће утицати на инфлацију.

“Зато је та борба за добру цену од пресудног значаја за нас. Имам велику трему, и добро познајем Путина, не могу да кажем да је то страх, али имам огромну одговорност за земљу. Једино што могу да кажем је то да ћу да се борим за интересе наше земље. Да сам на његовом месту, не знам да ли бих себи изашао у сусрет. Зато толика трема, али ћу се борити за земљу и наш народ”, поручио је Вучић.
Вучић се потом дотакао радова на изградњи пруге Београд- Суботица истичући да је у питању велика инвестиција, за коју нико није питао.
“Тих 108 километара пруге вреди милијарду и 160 милиона”, рекао је Вучић и истакао сви су сазнали за протесте око метроа, а за овакве ствари нема много оних који се интересују.

У једном дану смо обавестили народ за више од 5 милијарди јавних инвестиција, нагласио је.

Како је истакао, од када зна за себе, прича се о метроу, и о томе је сваки председник општине говорио, а после 53 године снова, прве идеје, неко је нашао новац и знање да то уради.

“Раније су свињокољи били важнија вест, а не инвестиција о милијардама. Ми то никада нисмо имали, то су невероватне промене, и коначно ћемо имати Београд који ће бити у равни са најмодернијим градоима у Европи”, оценио је председник.
Цео Београд ће да расте, закључио је Вучић па додао да ће тиме расти и плате, као и пензије.

Говорећи о железничкој структури, председник је додао да су и ти радови у току, где се у фебруару очекује да се комерцијалном мрежом већ од фебруара иде до Новог Сада из Београда.

Фото: Танјуг

Како је додао, железничка пруга ће бити кључна, и да након договора, остаје само да се на тим пројектима ради.

Вучић је потом говорио о раду на Голупцу, најављујући да ће након тога радити на путевима у Источној Србији. Потом се дотакао и Моравског коридора, називајући га жилом куцавицом за Западну Србију, након чега је најавио изградњу пута Ниш-Плочник, који је важан за Косово.

Радимо Лајковац-Ваљево, и одмах потписујемо уговор за радове око Крагујевца, најавио је Вучић и подсетио да су радови на путу Сурчин – Нови Београд у току.
“Градимо више него икада, а успевамо да јавни дуг држимо на нивоу испод 60 осто” – казао је председник, па се дотакао спортских клубова: “Сви ће добити бонусе, и кошаркашки, и одбојкашки, ватерполо, карате клубови и многи други. Желимо да будемо успешни у свим спортовима, као што смо показали да можемо да будемо и у фудбалу, рекао је Вучић и најавио да ће до краја године започети и изградња на Националном стадиону Србије.

Back to top button