Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Будућност ЗБ заиста у ЕУ, још напорније да радимо

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/23.06.22.- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после самита ЕУ – Западни Балкан, да регион заиста има будућност у Европској унији, али да много тога треба сами да урадимо.

“Мислим да је будућност у нашим рукама и да уколико радимо напорно и ако се посветимо и почнемо да се повезујемо и интегришемо, ако осигурамо слободан проток роба, услуга, људи и капитала, то ће значити пуно за наше земље и за наше грађане“, рекао је Вучић на прес конференцији са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитром Kовачевким после састанка лидера земаља Западног Балкана и шефова држава 27 земаља ЕУ.

Вучић је казао да земље региона треба да убрзају све процесе и да раде још напорније и да буду више посвећене ако желе конкретне, мерљиве резултате.

Навео је да је имао дугу дискусију са француским председником Емануелом Макроном и аустријским канцеларом Kарлом Нехамером и да мисли да Западни Балкан заиста има будућност у ЕУ, али да много тога сами морамо да урадимо.

Вучић је казао да је оно што се десило Албанији и Северној Македонији “није било фер“ и изразио наду да ће те потешкоће бити премоштене.

“Не можемо да плачемо и кукамо, јер то ништа неће променити. Морамо да уложимо више напора, да радимо вредније, да наставимо да мењамо себе и да створимо боље окружење и боље животне стандарде за грађане и да побољшамо сва питања – правосуђе, владавину права, демократизација.

На питање новинара из Северне Македоније да ли је време да се на озбиљнији и проактивнији начин ради на иницијативи Отворени Балкан и на томе да се укључе Kосово, можда и Црна Гора, Вучић је рекао да су много пута позиване земље региона да се придруже иницијативи и да је све што се ради у корист грађана Западног Балкана.

“Наравно да смо били смо под притиском многих моћних земаља и њихових лидера у вези са типом и природом иницијативе, али постајемо све јачи, почели смо да верујемо сами у себе, имамо више самопоуздања него раније и знамо да морамо да одржимо мир и спокој у нашем региону“, рекао је Вучић.

Само погледајте један дан рата у Украјини, да ли то желите поново да видите на Балкану, моја молба је немојте да потцењујете нашу иницијативу зато што спаја нације““, поручио је Вучић.

Навео је да су се лидери Албаније и бивше Југославије последњи пут састали 1946. године и да је требало 70 година да се поново састану лидери Србије и Албаније.

“Kада смо се први пут срели рама и ја, расправљали смо се, био је то тежак, пут, али сада смо у стању да разговарамо и одлично сарађујемо и то је добро не само за нас двојицу већ понајвише за наше грађане“, рекао је Вучић.

На Вучићево излагање надовезао се албански премијер Еди Рама који се нашалио да је “српски агент у Албанији“ и да га је председник Србије “регрутовао“.

Back to top button