Srbija

Вучић честитао Дан РВ и ПВО: Најснажније упориште ВС

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24. 12 – Председник Србије Александар Вучић упутио је данас свим припадницима Ратног ваздухоппловства и противваздухопловне одбране Војске Србије честитку поводом 24. децембра, Дана вида РВ и ПВО.

У честитки се каже:

„Пре више од једног века, Србија се нашла међу првих пет земаља света које су употребиле ваздухоплове у борбеним дејствима.

Током времена, поносно сте неговали и проносили традицију ваших предака сачувавши дисциплину, одговорност, стабилност које и данас неупитно красе ваше припаднике, због чега јединице вашег вида и спадају у најрепрезентативније и најснажније упориште Војске Србије.

На недавно одржаном приказу способности дела ваших јединица, имали смо прилике да видимо колико се исплатило досадашње улагање државе у модернизацију Војске Србије и уверавам вас да ћемо наставити са једнаким инвестицијама и у наредном периоду, како би наша авијација била још боља и снажнија.

Честитам вам празник у жељи да и даље постижете завидне резултате и доприносите развоју оперативних способности Војске Србије, али и сигурности свих грађана наше државе“, наводи се у честитки председника Вучића.

Дан РВ и ПВО слави се 24. децембра, у сећање на тај дан 1912. године, када је на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

У састав команде ушли су Аеропланско и Балонско одељење, Водоничка централа и Голубија пошта (сви сегменти тадашњег ваздухопловства).

У то време Србија је била једна од 15 земаља у свету које су имале војно ваздухопловство и међу првих пет земаља које су употребиле ваздухоплове у борбеним дејствима (током опсаде Скадра 1913. године).

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана (РВ и ПВО) је високоманеварски вид Војске Србије намењен за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора, одвраћање од агресије, противваздухопловну одбрану територије, важних објеката, административних и индустријских центара и снага ВС од дејства из ваздушног простора, ватрена дејства из ваздушног простора и подршку копнених снага у извођењу операција.

Back to top button