Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Дошао сам да слушам и решимо бар део проблема

СрбијаРеално/ГОРЊЕ НЕДЕЉИЦЕ/4.12. – Мештани Јадра окупили су се данас у Горњим Недељицама код Лознице, како би са председником Србије Александром Вучићем разговарали о евентуалној експлоатацији јадарита у том крају.

Вучић ће у парохијском дому Цркве светог Георгија у Горњим Недељицама разговарати са мештанима 12 села Јадарског краја, у којима постоји највиши степен забринутости због истраживања која врши компанија Рио Тинто.

Осим мештана Горњих Недељица испред цркве су укупљени мештани Доњих Недељица, Слатине, Брезјака, Kорените, Брадића, Великог села, Драгинца, Ступнице, Јаребица…

Председник је прво посетио саму Цркву светог Георгија и поразговарао са свештенством.

Свештеник је Вучићу поклонио икону Богороидице тројеручице, да би га, како је рекао, њена молитва штитила и водила путем којим је кренуо и којим води све грађане.

Мештани, који су говорили за Тањуг уочи разговора са председником, поздрављају то што је Вучић дошао да разговара са њима.

Председник месне заједнице Цикоте Драгић Терзић каже да ће поставити питање да ли ће неко гарантовати да ли бити заштићена животна средина и да ли ће мештани јадарских села моћи да одстану да живе на својим огњиштима.

“Ја сам овде сеста седма генерација.. Где бисмо ми сад”, каже Терзић.

Истиче да је за сваку похвалу то што је председник Србије дошао у Горње Недељице и каже да не разуме оне који протестују а нису дошли да разговарају са њим.

“Он није човек који ће нешто да измишља, вероватно мисли добро Србији”, каже Терзић.

Мештанин Шурица, Драган Прокић, чија је кућа како каже удаљена око 700 метара ваздудсном линијом од места рудника, истиче да жели да живи у свом селу,али да је ако је то интерес државе спреман да напусти родно место.

“Исувише је исполитизована ова тема, имсм двојицу синова који су подељени око Рио Тинта, једсн би живот дао да рудника не буде, други мисли исто што и ја”.

Очекује да се, после разговора са Вичићем народ умири и каже да није време за овакве поделе, као и да треба сачекати студију о животној средини.

Мештанка Горњих Недељица, пензионерка Ивана Kаитовић каже да има поверење у председнила Вучића и додаје да он није био на власти када је Рио Тинто дошао у Србију.

“Дошли су 2004. И нико се није тада бунио… Желим да останем на свом, још се раде студијр,како каже Вучић, и мислим да онда нико није требало да се исели док се то не заврши, казе Ивана.

Иначе, на улазу у Горње Недељице из села Брезјак окупили су грађани који су блокирали пут јер се противе пројекту Рио Тинта.

Вучић је упутио позив искључво грађанима јадарских села да присуствују скупу, а не позива своје присталице из Лознице, Kрупња или било ког дела Србије да дођу на скуп.

Председник Србије је, на путу за Горње Недељице, обишао радове на мосту на Сави код Шапца и том приликом поручио мештанима Јадра да је понео чак и врећу за спавање и да ће им бити на располагању колико год треба.

Вучић је, такође, потврдио писање појединих медија, да у Горње Недељице иде аутомобилом, упркос блокадама, а не хеликоптером.

Нисам дошао да држим било какве говоре, већ да причам са мештанима о проблемима и видимо да ли можемо да их решимо, поручио је данас у Горњим Недељицама председник Србије Александар Вучић.

Председник је, у обраћању испред порте цркве казао да му је драго што види људе из 12 села и поручио да жели да чује сваку њихову примедбу, бригу.

“За неку ћемо пронаћи одговор, за неку не. Важно је да разговарамо и покушамо да ресавамо. Чим вас је толико дошло видим колика је забринутост “, нагласио је он.

Вучић је истакао да неће да се када је реч о проблему Рио Тинта додворава било коме, као што се и не плаши било кога, и подсетио да је позвао и оне који су увек били најгласнији у протесту да дођу на овај разговор, а да је њихов избор хоће ли.

„Овде сам да одговарам на питања. Желео сам да одржим ова разговор у школи у Драгињцу, али ми је речено да је боље у црквеном дому. Хоћу да разговарамо, да анализирамо сваки проблем и покушамо да дођемо бад до неких решења“, поновио је он.

Вучић је казао да је чуо и од оних који немају ништа против њега да погледа како изгледа ова котлина, како иде од Kорените до Драгињца, што је схватио као поруку.

„Нисам дошао да се политички прегањам с било ким. Ви сте ме бирали да будем председник и мој посао је да вас чујем, слушам и одговорим на сва питања“, поновио је Вучић.

Указао је да је довео своје људе који имају све податке да све запишу те замолио због простора да уђу у групама у црквену салу.

Истакао је да је уверен да ће се питања односити пре свега на рудник, али је спреман и да одговара на питања везано за путеве, од Стрпнице, Златине, као и о питањи гаса, и многим другма.

„Мој посао је да будем овде због вас. Хвала што сте дошли, заједнички ћемо сигурно бар део проблема решити“, закључио је у обраћању пред састанак са грађанима.

Back to top button