Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Država nije igračka, već svetinja koju moramo da čuvamo

SrbijaRealno/BEOGRAD/01.04.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na otvaranju deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin, da država nije igračka već svetinja koju moramo da čuvamo, kao i da samo država koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug.

“Mi smo se trudili prethodnih godina da pokažemo da možemo da gradimo mnogo više nego što su radili ljudi u ovoj zemlji u prethodnim generacijama i uspevali smo to zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici”, rekao je Vučić u obraćanju.

Naglasio je da je država svetinja o kojoj moramo da vodimo računa. “Samo uspešna država, a uspešna je ona koja je odgovorna i ozbiljna, koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo, može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug”, naglasio je Vučić. Istakao je da je, prema poslednjim podacima, javni dug na današnji dan 51,5 odsto, što je bolje od više od 92 odsto zemalja EU.

“Istovremeno ulažemo više nego 90 odsto njih u putnu i železničku infrastrukturu. To je uspeh Srbije, ali i svih naših građana. Zato je važno da takvu vrstu odgovorne politike nastavimo i u budućnosti”, naveo je Vučić. Kazao je da dobio zvanične podatke o budžetu, prema kojima je Srbija, na čemu je čestitao ministru finansija Siniši Malom, imala u prva tri meseca umesto deficita u budžetu od 74,9 milijardi dinara ili oko 680 miliona evra, 28,6 milijardi ili 245 miliona evra. To je bolji rezultat i manji deficit u prva tri meseca, nego što smo sami predvideli i nego što je Skupština i sama predvidela.

“MMF bi sada da nam popravi prognozu, poboljša što se deficita tiče, a ja nešto ne žurim, pa ću imati sastanak sa njima kada se vratim iz Verone, jer bih želeo da taj novac uložimo i pokušamo da napravimo ove godine ugovor za obilaznicu oko Kragujevca, koja bi posle toga trebalo da se veže na brzu saobraćajnicu od Vučkovice ka Mrčajevcima i da krenemo sa velikom investicijom na severu od Bačkog Brega do Nakova”, naveo je Vučić. Kazao je da će novih osam kilometara od Novog Beograda do Surčina biti žila kucavica za zapadnu Srbiju. Vučić je dodao da će ta deonica auto-puta od Novog Beograda do Surčina biti otvorena za redovan saobraćaja od 21 čas večeras. On je istakao da će morati tu da se još proširi kružni tok i to odmah da se krene sa radovima, kako ne bi postao usko grlo.

“Nastavićemo da sanjamo i da se borimo. Ubrzo otvaramo auto-put do Kruševca i obilaznicu oko Beograda do Bubanj Potoka, a onda ćemo potpisati ugovor za deo obilaznice od Bubanj Potoka, preko Leštana i Vinče, preko Dunava do Pančeva, kada će biti potpuno završena obilaznica. Uskoro otvaramo Ruma – Šabac, zatim pet kilometara auto-puta preko Merašine ka Toplici. Posle toga idemo i na Kuzmin – Sremska Rača i nadam se pre kraja godine, da otvorimo i deonicu Miloša Velikog od Pakovraće do Požege”, naveo je Vučić.

Dodao je da će za mesec dana krenuti da se gradi i petlja Jakovo, koja je važna za ceo donji Srem. Vučić je naglasio da kada gradimo povećavamo BDP i stvaramo uslove da plate i penzije budu veće. “U Srbiji će 2025. prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija veća od 450 evra”, dodao je Vučić. Zahvalio je Kinezima ambasadorki Čen Bo i predsedniku Si Đinpinku, bez čije podrške, kako je rekao, ne bismo uspeli ni da podignemo RTB Bor i Železaru Smederevu, niti da toliko gradimo puteve. “Molim vas da prenesete moje pozdrave predsednku Siju. Mi ćemo nastaviti da čuvamo i gradimo naše prijateljstvo”, poručio je Vučić.

Back to top button