Izdvojene vestiPolitika

Вучић: ЕУ без претњи, неки други претили свим и свачим

СрбијаРеално/БЕОГРАД/02.03.22. – Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да у разговору са бројним званичницима које је имао ових дана око догађаја у Украјини, представници ЕУ нису помињали статус кандидата, нити Kосово, али неки други су, каже, помињали све – од инвестиција до Kосова – све што стоји некоме на располагању када, како каже, на неког врши притисак.

Вучић је, на питање шта су тачно подразумевали притисци, шта је било на столу, да ли питање да ће Србија изгубила статус кандидата за чланство у ЕУ, и да ли је било речи о Kосову, рекао да статус кандидата нико није помињао.

„Имао сам добар и љубазан разговор са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која је говорила о европској будућности Србије. Неки други су задужени за притиске. Неки други помињу свакојака чуда“, рекао је он.

Вучић је, с тим у вези, указао на бивше високе представнике међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка и Kристијана Шварц-Шилинга, који су,каже, тражили да се одузме Србији одузме статус кандидата, а да се без икаквих процедура приме неки који нису кандидати.

„Толико о међународном праву, реформама, и труду. То неће бити могуће, али више ништа у оваком свету не искључујем“, додао је он.

Вучић је додао да је захвалан Фон дер Лајен и председнику Европског савета Шарлу Мишелу што су га саслушали, што је био у прилици да им изнесе, како каже, све наше муке.

„Не знам колико нам је то помогло али сам барем душу спасао”, констатовао је он. Додао је да је и са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом И другим представницима Уније размењивао поруке на веома коректан начин.

„Американци су желели да саслушају. Имао сам много разговора са Американцима, и они су имали вољу да ме саслушају. Моје је било да се борим за Србију колико сам могао. Све се надам да ће ово лудило да прође, али плашим се да неће“, рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Русији.

Вучић је, то рекао одговарајући на питање какву реакцију Руске федерације очекује после гласања Србије у УН И да ли је угрожена цена гаса и снабдевање и додао да после оног што је данас урадила БиХ, Србија једина која није увела санкције Русији у Европи.

„Ако су због тога наши руски пријатељи љути на нас, шта да радим”, додао је он.

Наша позиција, према његовим рецицма, ни за три или четири дана неће бити боља или лакша јер нико не ће да слуша приче о 1999., или о KиМ.

„Замислите све ово што смо градили и радили, да кажу више нема фабрика код вас, повућићемо их. То су све проблеми са којима се реално и објективно суочавам. Да не причам о набавци одређене робе која нам је неопходна”, рекао је Вучић.

Back to top button