Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Геолошка истраживања Рио Тинту одобрена 2004. године, а ископавања 2009

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Председник Србије Александар Вучић вечерас је у обраћању грађанима говорио и о Рио ТИнту и назначио да је у априлу 2004. године Министарство рударства донело решење којим се одобравају геолошка истраживања овој компанији.

Вучић је показао и документ из 2005. године којим се Рио Тинту проширују границе за геолошка истраживања, затим још један из исте године у којем су наведена истражна поља, а онда и 2007. године којим се одобравају нова истражна поља.

У документу из јануара 2008. године који је потписао Александар Поповић, одобрава се наставак истраживања и нових 9 истражних поља.

Документом из 2009. године одобрено је још 8 истражних тачака, а из 2011. наводи се 7 нових истражних тачака.

“Долазимо сада до кључног документа, документа број 9, он је донет 1. фебруара 2012. године и њиме се одобрава извођење радова да се бор и литијум испитују у Јадру, у лежиштима великих обима. Тада су на власти и Ђилас, и Тадић, и Јеремић, и Зеленовић и сви који нам држе придике. Ово је једини документ који дозвољава бушотине и копања на територији Србије”, рекао је Вучић.
Додао је да су неки рекли да је сличан овакав документ донет 2017. године.

“Видите са каквим се преварама суочавамо! Једина одлука која је дирала у интегритет земљишта је она из 2012. године! Документ из 2017. године је меморандум о сарадњи и биће доступан свима на сајту да га виде”, рекао је председник Србије.

Показао је и документ од 70 страница који је усвојен 2012. године, за време претходне власти, а у њему се наводи да је литијум главни део стратегије управљања минералним ресурсима до 2030. године.

Вучић је у обраћању истакао и да је Србија најбрже растућа економија у Европи у последње две године!’

“Желим да људи сами виде о чему се ради. Желим да истакнем да сам данас разговарао са потпредседником ЕК о важним стварима за напредак Србије, пре свега о управљању сировинама у оквиру ЕУ и заједничког пројекта са ЕУ о томе како да имамо одрживост и напредак и управљању сировинама, како да обучимо људе и не учествујемо само у трговини, већ да заједнички са ЕУ правимо економију континента, рекао је.

У трећем кварталу је, каже, бољи резултат – стопа раста је 7,7 одсто, а процена је била 7,4 одсто.

“Сада смо сигурни да ће стопа раста бити преко 7,5 одсто на нивоу целе године, што значи, не рачунајући Ирску, да је Србија свакако у 2020. и 2021. години земља са највећом стопом раста у целој Европи. Поносан сам на грађане Србије. Кумулативно смо, две године заредом, најбрже растућа економија у Европи. Ово значи бржи раст животног стандарда, а не да смо јачи од Немачке или неке друге земље”, рекао је председник у обраћању медијима.

Такође шотврдио је да ће за шест дана почети исплата нове новчане подршке за грађане Србије, од 20 евра, а примиће је 5 милиона и 800 хиљада грађана Србије.

Каже да су многи, да би се некима додворили, критиковали кинеске инвестиције, а то је, додаје срамно, чему у прилог иду следећи подаци.

“Железара исплаћује 367 милиона евра и увећала је број запослених. Нама би само трошкови за плате били оволики, а где су остали трошкови. Србија је овом инвестицијом уштедела више од пола милијарде евра”, истакао је Вучић, додајући да је Железара један од највећих успеха власти.

Зи Ђин је, каже Вучић, од 18.12.2018. до данас уплатио 240 милиона евра.

“Уштедели смо најмање 400 милиона евра. И ово је огроман успех владе и комплетне власти”, оценио је Вучић.

Back to top button