Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Иницијатива већа од сваког појединца и ствара основу за будућност

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Тирану, на пленарној седници у оквиру „Отвореног Балкана“, да је та иницијатива већа од свакога појединачно и ствара основу за будућност наше деце и за бољи економски развој три земље, који неће моћи више да се заустави.

„Верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи. Сада сам 100 одсто сигуран да нико не може да заустави ову иницијативу“, рекао је он.

Уз захвалност свима који су учествовали у припреми споразума који ће данас бити потписани, а односе се на лакши проток људи и роба између три земље, Вучић је рекао да су то велики резултати за добробит свих.

„Једна реченица Френклина Рузвелта каже – Можда нисмо спремни да припремио будућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност. Заиста мислим да је ова иницијатива већа од сваког од нас и нешто је што ће креирати основу за будућност наше деце“, рекао је Вучић.

Он је поручио да се овом иницијативом отварају границе између људи.

„Шта год да будемо радили, најважнији циљ је повезивање људи“, поручио је председник Србије.

Он је додао да је разговарао синоћ са привредницима из Албаније, и у разговору, каже, препознао искрену жељу за инвестирање у Србију и Северну Македонију, додајући да зна и много људи из Србије који желе да инвестирају у Албанију и Северну Македонију.

Вучић је додао и да је све више туриста из Србије који путују у Албанију и Северну Македонију, те да верује да ће више људи из Северне Македоније и Албаније доћи у Србију.

Он је нагласио да је „Отворени Балкан“ права основа за бољи економски развој три земље у будућности.

Вучић се осврнуо на радне дозволе, истичући да је то важна тема, а као пример дао је компанију „Кромберт-Шуберт“, која има своја постројења у Србији и Северној Македонији.

Вучић је казао да је тој компанији, када су били потребни инжењери за обуку, било тешко сређивати радне дозволе за одлазак у другу земљу, а сада више не морају ништа да ураде, јер је радна снага добродошла у обе земље.

„Проширењем тржишта рада привићићемо више компанија са запада и истока, јер ћемо моћи да понудимо више и бољу образовану радну снагу из све три земље. Гарантујем да ћемо у годинама које долазе видети значајно веће привлачење директних страних инвестиција код нас“, истакао је он.

Казао је да је добро што су послушали пословне људе све три земље недвано у Београду и почели да испуњавају оно што су тражили од власти.

Истовремено је казао да сада већ треба разговарати о томе шта ће се чинити даље, јер ће грађани тражити више, па се мора брзо и ефикасно радити на даљем повезивању.

Изразио је уверење да грађани треба да виде резултате, и да се, на пример, наредних месеци може разговарати и о попустима за грађане „Отвореног Балкана“ кроз умањење путарине, или попусте у радњама.

„Уверен сам да би то све повећало енергију сарадње и верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи. Сада сам 100 одсто сигуран да нико не може да заустави ову иницијативу“, рекао је он.

Вучић је казао да се ради о инклузивном процесу који је отворен за све који желе да се придруже.

„Поновили смо то сто пута и не треба више да се извињнавамо што неки нису део те иницијативе. Ако желе да се придруже добро су дошли. Биће тешко владама да објасне својим грађанима што нам се не придружују“, уверен је он.

Вучић је истакао да ће „Отворени Балкан“ створити праве шансе и предности за све земље.

Back to top button