Izdvojene vestiPolitika

Вучић из Тиране: Потписујемо важне споразуме, регион ће бити суштински без граница

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос у Тирани да ће бити потписани важни споразуми у оквиру иницијативе “Отворени Балкан“, који ће, како каже, створити да овај део Европе буде суштински без граница.

“Ово је велика идеја која ће нас наџивети, ово су јако важни споразуми за нас, они су нуклеус мечега што ће створити да овај део Европе суштински буде без границе и то много пре него што смо мислили“, рекао је Вучић за РТС у Тирани.

„Знам да већину људи интересује, приметио је, шта ћу да кажем око паљења застава, али рационално посматрано, морамо да гледамо у будућност и разумемо да се они љуте када ми палимо њихове заставе, а то се десило пре доласка Едија Раме. Али, наравно да је недопустиво да скрнавите симболе и милсим да је Албанија реаговала промптно.

Вучић је рекао да ће данас у Тирани бити потписан споразум о радним дозволама који ће, како је нагласио, олакшати проток људи и радне снаге.

“То значи да кад имате Кромберг и Шуберт, који има фабрику у Крушевцу, а има и у Северној Македонији, више није потребно да се више на свака два месеца узимају дозволу ако су потребни инеженери из Северне Македоније у Крушевцу. Они могу без пробема да добијају радну дозволу чињеницом да су радници држацвљани Северне Македоније и обрнуто“, казао је Вучић.

Нагласио је да ће се на тај начин олакшати проток људи и радне снаге и да ћемо истовремено бити привлачнији за стране инвеститоре.

“Јер ако у Врању недостаје радника, моћи ће да рачуна на Куманово и обрнуто. Истовремено људи ће се слободније кретати и имати више прилика за бизнис и међусобну сарадњу“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће у Тирани бити постигнут и споразум о акредитационим телима који, како је објаснио, значи да једни другима признајемо лабораторије.

“Када они кажу да је нека роба у реду, немамо ми шта да имамо другачије сертификате, а наша акредитациона тела усагласиће политике на највисисм стандардима. Када ми донесемо одлуку да је нешто у реду, то је у реду и за Тирану и за Скопље“, казао је Вучић.

Вучић је казао да се са Албанијом доноси одлука о овлашћеним економским оператерима што, каже, имамо са Северном Македонијом већ годину и по.

То значи да они који су познати и привредним коморама наших земаља и који су познати као одлични привредници и стално раде и увек им је потребан прелаз граница, имаће посебне дозволе. Ако робу са воћем или кексом неко прегледа десет пута, сада неће ниједном али морате да имате ознаку овлашћеног економског оператера.

Како је рекао, направљени су многи споразуми у области ветерине и фотосанитарне инспекције који ће олакшати промет живих животиња и производа животињског и биљног порекла.

“Страшно је ако дођу лубенице на границу у четвртак увече и не могу до понедељка да пређу границу, онда то више није лубеница него лош сок од лубенице. То се више неће дешавати“, рекао је Вучић.

Истакао је да је ово накрупнији корак који ће доностити много у сарадњи и додао да не постоји ниједан привредник који је рекао било шта лоше.

“Чули смо глас српских македонских и албанских привредника и зато се све ово радило“, навео је Вучић.
Председник је оценио да ће споразуми бити нуклеус који ће створити да овај део Европе суштински буде без граница, и много пре него што се мислило.

„Знам да већину људи интересује шта ћу да кажем око паљења застава, али рационално посматрано, морамо да гледамо у будућност и разумемо да се они љуте када ми палимо њихове заставе, а то се десило пре доласка Едија Раме. Али, наравно да је недопустиво да скрнавите симболе и мислим да је Албанија реаговала промптно“, рекао је Вучић.

Back to top button