Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Izbori na severu KiM biće užasan dan za demokratiju,sramota Evrope i sveta

SrbijaRealno/Beograd/21.04.23. – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će izbori u nedelju u četiri opštine na severu KiM biti užasan dan za demokratiju, težak dan za srpski narod, ali i sramota za Evropu, svet i zemlje Kvinte.

“To će biti dan kada će zvanično biti obležena sramota Evrope i sveta, zbog toga što su organizovali te izbore i pozdravljaju ih”, rekao je Vučić u emisiji “Prva tema” na TV Prva. Vučić je rekao da Srbiji ne učestvuju na tim izborima jer već 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, u skladu sa Briselskim sporazumom. Istakao je da Srbi nisu napustili kosovske institucije zbog hira i zato što vole barikade, već zato što je protivpravno smenjen direktor Direkcije kosovske policije za Sever komandir Nenad Đurić, ali i zbog uvođenja verbalnog delikta za Srbe, hapšenja Srba i svakodnevnog maltretiranja i provociranja Srba.

“Pucali su na Jovanovića, koji je kriv jer je nosio šerpe na mitrovačku pijacu”, naveo je Vučić. Ukazao je na to da “devet godina učestvujemo u institucijama po Briselskom sporazumu, dok Priština 10 godina po tom istom sporazumu ne formira ZSO”. “Biću sasvim otvoren, baš me briga – ovo je sramota Kvinte, šta se dešava”, naglasio je Vučić. Kaže da su svi na Zapadu već podržali izbore u nedelju na severu KiM i “da će još nama da sole pamet kako su Srbi krivi”. Vučić je izjavio da na severu KiM neće biti srpskih kandidata u tri najveće opštine. “U nedelju se izlazi na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova.

U tim opštinama posle povlačenja Aleksandra Jablanovića večeras i koji je to saopštio u Leposaviću nema srpskih kandidata. Oni imaju još jednog kandidata ali ne želim o tome da govorim zato što bih ušao u nešto što je za mene kao predsednika Srbije vrlo problematično”, rekao je Vučić. Kako je precizirao, više nema nijednog srpskog kandidata ni u Leposaviću, ni Kosovoskoj Mitrovici ni u Zubinom potoku, kao ni u Zvečanu. “Ali da ništa ne govorim…U ove tri najveće opštine na severu zvanično nemate srpskog kandidata. Tu su kandidati iz partija Aljbina Kurtija i partije Hašima Tačija”, rekao je Vučić.

On je dodao da je u Leposaviću upisano 300 Albanaca u birački spisak od 15.000 ljudi što je dva odsto, ali kako je dodao, čak ih toliko i ne živi tu već oko 60-70. “Oni će da ih dovode iz Podujeva da bi mogli da glasaju. Imaće dva odsto izlaznost maksimalno. U Kosovskoj Mitrovici će da dovuku sve moguće iz Južne Mitrovice da glasaju u Severnoj da bi nakarikali do četiri odsto, u Zubinom potoku i Zvečanu do dva odsto. Nigde preko tri ili četiri odsto i zato će da vam kažu da su legalni i legitimni izbori”, rekao je Vučić. Upitao je gde to na svetu. “Sram ih bilo sve zajedno, kompletnu Kvintu, sve te lažove.

Danas sam razgovarao i izgovorio gore reči od ovih. Razgovarao sam sa najvišim zvaničnicima u pregovorima u dijalogu zapadnim predstavnicima”, rekao je Vučić. Oni svi to rade zajedno zato što moraju tzv.Kosovo da podrže i Srbiju da slome, rekao je Vučić i ocenio da im je to konačni cilj. “Možda će mene da slome ali im ja neću dati da slome Srbiju. I to vam garantujem”, rekao je Vučić. Ocenio je da se to radi kako bi premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti mogao da kaže da nema srpskih opština na severu koje hoće da se priključe Zajednici srpskih opština.

Back to top button