Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Изградња ауто-пута од НИша до Плочника огроман помак у односима Србије и ЕУ

СрбијаРеално/НИШ/2.12 – Председник Србије Александар Вучић присуствује церемонији обележавања почетка радова на изградњи прве деонице ауто-пута Е-80 од Ниша до Плочника и назначио да је првих 32,7 км до Белољина коштају 226 милиона евра до чега је 40 милиона добијено од Европске уније на поклон.

„Захвалан сам људима ЕУ на том великом и значајном поклону, као што сам захвалан и представницима Европске инвесриционе банке, на најповољнијим могућим условима финансирања целог пројекта. То значи да ако израчунамо све до Мердара овај ауто-пут ће коштати око 650 милиона евра, ауто-пут ће имати вишеструки значаја, економски, политички, али значиће и нови живот за прокупље, Блаце, Житорађу и посебно Куршумлију. Значиће и нове инвестиције, много посла за људе овде“, казао је Вучић.

Од Ниша до Прокупља стизаће се за 15 минута лагане вожење најмодернијим ауто путем који ће заменити магистралне путеве, прецизирао је Вучић и додао да су нам ауто-путеви све пунији. „Све више кошта, материјал нам је све скупљи, све је теже урадтии зато ће нам све скупље бити“, указао је и захвалио Европској унуји на „поклону“, истичући да је то важан део који су дали за изградњу овог пута.

„Ово је спас за Прокупље и прокупачку општину, значиће много за Куршумлију и Блаце. Ово је најдужа деоница“, прецизирао је Вучић и подсетио да је о том путу први пут причао са Ангелом Меркел 2013. године.

Како каже, добили смо паре на поклон и да то народ одлично разуме.

„Не разумем се у бирократске формуле, захваљујем се Европској унији, ово је за наш најсиромашнији крај, и важно је што ћемо моћи да се повежемо с Приштином, посебно за Топлицу јер је сиромашни крај. Много хвала људима у ЕУ“, поновио је.

Са председником је и министар грађевинарства Томислав Момировић, као и директор Коридора Србије Александар Антић.

„Ово је “пут спаса“ за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије“, рекао је Вучић на отварању радова код петље Мерошина.

Вучић је рекао да ће аутопут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

„За само неколико година биће готов аутопут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим аутопутем који ће заменити магистралне путеве“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница.

„Не стидим се да то кажем – ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија“, навео је Вучић.

Back to top button