Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Још нема одлуке о увођењу обавезног војног рока

СрбијаРеално/НИШ/11.12 – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Нишу, након разговора са представницима Министарства одбране и Војске Србије, да још нема одлуке о увођењу обавезног војног рока.

Вучић је, на питање око поновног враћања обавезе служења војног рока, казао да има пуно проблема с тим, много отворених питања.

„Немамо одлуку о томе, јер има више отворених питања“, објаснио је и додао да би то свакако било спасоносно за војску.

Вучић је указао да је, једно питање, на пример, од ког годишта ће да се примени војна обавеза, и да, ако се пресече и каже од 2004.или 2005. то би значило око 35.000 момака, број који војска у овом тренутку не може да прихвати, јер је капацитет до 10.000.

Ту се, додаје, онда поставља питање кога ослободити, а кога не, па и колико ће држава плаћати војнике, иако је то најмањи проблем, а онда и да ли команда обуке може да обучи војнике.

„То је само део питања у вези ове стратешке одлуке. Знам да је већина становништва за ту одлуку, али има милион проблема о којима разговарамо, а тако разматрамо и значајно увећање плате за добровољно служење војног рока. Још вагамо између те две одлуке“, нагласио је он.

Вучић је казао да свакако мора да се оснажи наша војска, која мора да има додатних минимално 5.000 војниика.

Рекао је да држава купује опрему, и да, на пример, неко мора да лети у тим авионима, а сада више нема довољно пилота, па нови људи морају да се шаљу на обуку.

„То нису једноставне ствари, војска је компликован систем, и не може да се изгради за годину или две. Ми је градимо девету годину на озбиљан начин и тек се сада виде помаци“, објаснио је Вучић и додао да јавност не види све што има војска, јер се приказује само један део.

Истакао је да је наша војска неупоредиво снажнија него што је била, а за неки месец, додаје, могао би да каже да више нисмо лака мета као што смо били, и да више нико неће моћи да се игра с нама мачке и миша.

Тиме, сматра, више никада неће да страдају мала Милица, и мала Сања на мосту у Варварину.

„Тада нисмо имали довољно снажну војску да се супротставимо и земљу одбранимо, то су ствари које се мењају“, рекао је Вучић.

Казао је да је изнео само део проблема у вези питања које се чини „лаганим“.

„Све рачунице смо направили, али није једноставно такву одлуку донети“, закључио је Вучић у вези одлуке о увођењу војне обавезе.

Back to top button