Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Мркоњић је имао нешто изузетно, другачије – један пројекат носиће његово име

СрбијаРеално/БЕОГРАД/2.12 – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Милутин Мркоњић био у свему посебан човек, невероватне енергије који је веровао у градитељство, градио путеве, мостове, радовао се сваком новом километру пута, повезивао антагонизме.

Вучић је навео да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је Мркоњић започео, добије име по њему.

„Мркоњић је имао нешто изузетно, другачије, различито. невероватну енергију и фантастичан шарм који, ма колико се неко трудио, нико од нас не може да има“, рекао је Вучић на комеморацији Мркоњићу у парламенту.

Присетио је да су се, и када би се свађали, оштро препирали, на крају завршили и растајали са осмесима, додајући да је то било могуће само у случају Мркоњића.

Нису његове функције биле важне, он је био важнији од места којем је био, рекао је Вучић и додао да је Мркоњић као директор ЦИП-а могао да окупи све директоре јавних предузећа и политичаре, и који можда нису били у најбољим односима.

Како је додао, Мрка је, увек уз поштовање Слободану Милошевићу, кад је требало да се прогура нешто што се Милошевићу не би допало, чинио то на његов специфичан начин…

„Мркина идеја, и неких пре њега, била је Еурополис. Ја сам то назвао Београдом на води, али осигурали смо оно што је био његов сан. Мркоњић је почео и обилазницу око Београда“, рекао је Вучић.

Председник је поделио да је код њега дивљење изазивала Мркоњићева снага и енергија, човека који је у тешко време, после агресије на нашу земљу, урадио много на обнови, јер је питање да ли би то било урађено касније, да није тада, 1999.године.

„Данас, они који раде на градилиштима, од нас добију новац… Мрка је то радио без пара. Како их је приволео, шта им је говорио, када је причао да треба да раде и граде, али они су градили, по шест месеци или годину дана без новца… „, рекао је Вучић илуструјући Мркоњићев карактер.

Рекао је и да се последњих годину дана често саветовао са њим, додајући да је Мркоњић требало да у „Отвореном Балкану“ буде нека врста саветнка министара који би се бавио инфраструктуром у целом региону и одредио главне правце.

„Изазовао је креативни земљотрес где се појави, имао је снагу булдожера у жељи да промени свет. Један од ретких изузетних људи, чак и када је само ходао мењао је ствари, не дајући да остану исте и делећи људима, попут лека, сан да је све могуће“, рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

Додао је да је Мркоњић имао неограничену машту, снове, циљеве, веровао у градитељство, волео мостове, градио их, градио путеве, и онда када му нико није помагао, прихватајући на себе сваку кривицу, и где је није било, када је новца недостајало свуда.

„Увек је ствари гурао напред, јурио, инаџија, пркосник. И када неко каже да је био прави Београђанин… ја бих рекао да је био прави Србин, из сваког дела Србије, једнако је припадао свима“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ово дана је у неку руку наслеђе његових руку и идеја, вечне вере да смо ту да земљу мењамо и градимо без обзира на политику, идеологију.

„Живео је без изговора, када је био пријатељ, био је пријатељ заувек, када је био на другој страни, није био непријатељ, већ је знао да гради мостове, да повеже антагонизме. У свему посебан, није имао потребу да се истиче у први план, а где год да се појави био је у првом плану“, рекао је Вучић.

Додао је да је Мрка био човек са огромним бројем пријатеља, који су га ценили, уживали у њиеговом духу, следили његове снове.

„Носећи у себи вечни шарм Црвеног крста, мангуплук београдске калдрме, Мрка је освојио живот и сваког кога би срео. Зато и данас не могу да кажем да је отишао и као да могу да чујем како, кроз промукли глас, каже – сине, само гурај“, рекао је Вучић.

Додао је да ће настојати да се Мркоњићу одужимо за све што је урадио, те да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је започео добије име по њему, у нади да ће то сви прихватити иако је реч о искреном социјалисти.

Вучић је изразио саучешће породици, свим социјалистима, али и свим грађанима, јер смо, каже, сви остали без Милутина Мркоњића.

Back to top button