Izdvojene vestiSrbija

Вучић на церемонији почетка радова на прузи Нови Сад-Келебија!

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Председник Србије Александар Вучић присуствује церемонији обележавања почетка радова на деоници Нови Сад-Келебија, у оквиру пројекта брзе пруге Београд-Будимпешта, а догађају присуствују и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.

Председник Вучић је по доласку поздравио окупљене на церемониј и истакао да ће ускоро бити доступни комерцијални превози.

“То су некад била запуштена места у нашој земљи, али сад се све то ради. Биће модерно, биће чисто. Ови пројекти су у великој мери кључна промена и то људи виде и то је доказ да нешто радимо и да смо у нечему успели. Много сам поносан на то што сад виде више доказа да се нешто ради. Веома сам поносан на напредак наше земље. Ово ће бити велика железничка станица и биће веома модерна”, рекао је Вучић.

Председник је је поздравио и окупљене кинеске раднике, који су махали заставама Србије и Народне Републике.

Вучић је погледао и видео-снимак симулације вожње од Новог Сада до Београда. Вучић је погледао и модел воза велике брзине.

Комерцијални уговор о модернизацији и реконструкцији железничке везе између Србије и Мађарске на територији Србије за деоницу Нови Сад-Суботица-државна граница код Келебије, вредан 943 милиона евра 2018. године потписали су Инфраструктура железнице Србије и конзорцијум кинеских компанија “Чајна рејлвеј интернешенел” (China Railway International) – “Чајна комјуникејшн констракшн компани” (China Communications Construction Company – ЧЧ).

Овај пројекат биће финаисран из кредита који је дала кинеска Ексим банка.

Посао изградње пруге за велике брзине на овој деоници обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, денивелацију укрштања пруге са друмским и пешачко-бициклистичким стазама, као и уградњу електротехничке инфраструктуре која омогућава безбедно одвијање саобраћаја пројектованим брзинама и увођење европског система управљања железничким саобраћајем.

Пројектом је планирана реконструкција девет железничких станица, (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима (Руменка, Врбас и Ловћенац).

У Врбасу ће бити изграђен и вијадукт дужине 1,6 километара.

До марта наредне године требало би да буде пуштена у саобраћај деоница брзе пруге ка Мађарској од Београда до Новог Сада.

Церемонија обележавања почетка радова одржава се код Железничке станице Нови Сад – Ранжирна.

Back to top button