Izdvojene vestiSrbija

Вучић на отварању нове фабрике у Суботици

СрбијаРеално /СУБОТИЦА 19.11 -Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао данас свечаном отварању фабрике БАС Бојсен Абгасистем у Суботици. Приликом уласка у фабрику председник Србије поздравио се са радницима и обишао нову фабрику. Како је рекао реч је о једној од најмодернијих фабрика, у којој је све роботизовано и додао да изгледа надреално.

“Тежак посао, али је невероватно како фабрика изгледа. Овако нешто у Србији још нисам видео”, казао је председник.

У привредној зони у Суботици Бојсен, светски лидер у производњи издувних система за аутомобилску индустрију, привела је крају изградњу фабричког погона у којем ће посла бити за више од 500 радника. Држава је доделила субвенцију од четири милиона евра немачкој компанији за изградњу фабрике у Суботици.

Бојсен се заузврат обавезао да запосли најмање 400 нових радника на неодређено до краја 2023. године, а основна зарада запослених мора да буде најмање 20 одсто већа од минималца. Та компанија се такође обавестила да уложи најмање 55,5 милиона евра у основна средства и не смањује број запослених испод 400 током пет година по завршетку инвестиционог пројекта. Бојсену из Суботице такође је бесплатно уступљено 10 хектара земљишта одлуком Скупштине града од августа прошле године.

“Војводина мора да ухвати корак са Београдом, ако треба и да га престигне, мора да напредује“, рекао је председник Вучић и додао да су немачки инвеститори сигурни инвеститори, јер пружају додатну стабилност Србији. Он је истакао да је важно да Србија настави да привлачи инвеститоре и верује у себе и навео да наша земља, посматрано за 2020. и 2021. годину, може да буде најбоља у Европи по кумулативној стопи раста.

Амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб је истакао да је нова фабрика у Суботици још један узорни пројекат неког немачког инвеститора и “симбол изузетних економских односа две земље”.

„Немачка предузећа су све активнија, а инвестиција су од 2000. године премашиле 3,5 милијарди евра. Немачка предузећа су створила на десетине хиљада радних места у Србији. Србија постаје све занимљивија за стране инвеститоре, посебно за аутомобилску индустрију, а кључ за развој српске привреде је потврђен и у белој књизи страних инвеститора“, навео је амбасадор Шиб. 

Председник је ову посету поделио и на свом инстаграм профилу.

Back to top button