Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Na početku bilo koje mape puta uvek mora biti ZSO

SrbijaRealno/BRISEL/27.02.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na početku mape puta bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuima ili novog francusko-nemačkog uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.

“Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO”, rekao je Vučić novinarima. Vučić je to rekao nakon sastanaka u Briselu gde je prvo razgovarao sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a potom je održana i trilaterala na kojoj je učestvovao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Na pitanje šta je do sada dogovoreno, kaže: “Kako nešto da bude dogovoreno kada na prvom mestu imate ZSO. Kada dogovorite ZSO onda idete dalje …”.

“Kako god okrenete ZSO je na prvom mestu, plašim se da je tu začkoljica, pa ćemo da vimo dalje”, rekao je Vučić. Na pitanje da li to znači da se ne vraća sa potpisanim predlogom i šta misli šta će pojedini iz Beograda sada reći predsednik kaže da će uvek govoriti nešto. “Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću posebno govoriti sutra i izneti detalje da vide ljudi šta je potpisano 2013. i 2015. godine”, rekao je on.

Predsednik je naglasio da tu postoje 22 potpisana principa koji su za nas od presudnog značaja. “Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako bi nekome palo na pamet da ukine platni promet, pitam kako ćemo isplatiti plate lekarima, profesorima, učiteljima,” pitao je Vučić. U okviru tih potpisanih principa o ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornog planiranja, detaljnih urbanistički planovi, mnogo značajnog za nas, podsetio je predsednik.

“Zato sam upravo pažljivo slušao Kurtija, razumeo sam zašto je to za njega neprihvaljivo, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene i verujem da će biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je bilo šta biti postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama”, rekao je Vučić.

Back to top button