Izdvojene vestiPolitikaSrbija

Vučić: Nadam se da će SAD naterati Albance da poštuju ono što su potpisali

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma važno da SAD nateraju Prištinu da poštuje ono što su Albanci već sami potpisali, ali da Amerika neće promeniti svoje mišljenje po pitanju zalaganja za nezavisnost Kosova, kao i da moramo da razumemo okvir u kome se krećemo po tom pitanju, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u obraćanju članovima Kongresa rekao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog, ali i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem, Vučić je rekao da taj stav Amerike nije nikakva novost.

“Amerika je od pre tri godina krenula u tu vrstu politike obostranog priznanja. Možemo odmah da im kažemo da nama njihovo priznanje nije potrebno. Ne znam šta će nam? Pošto smo mi priznati od svih. A, što se njih tiče, SAD je velika sila, najveća sila na svetu, ona je priznala Kosovo i neće svoje svoje mišljenje da menja, jer su mnogo uložili u nezavisnost Kosova”, naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da to moramo dobro da rauzmemo i da se ne zaluđujemo i ne mislimo da ćemo mi da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja.

“Ovo je pitanje strateških političkih odluka koje su doneli Amerikanci. Sa tim moramo da računamo i dobro rauzumemo da oni to žele. Mi imamo drugačije interese, ali moramo da imamo u vidu da imamo 470 puta manji BDP od SAD i da nam je toliko manja snaga od SAD”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, to ipak ne znači da treba da prihvatimo sve što oni kažu, ali moramo da razumemo razmere i okvir u kojima se krećemo, jer nam Amerika svakako nije potrebna kao neprijatelj već kao prijatelj.

“Sa druge strane, imamo svoje stavove i politiku i zato sam ponosan na Srbiju, jer Srbija je nezavisna, samostalno donosi svoje odluke i ona je slobodarska država. Mi ćemo da čuvamo svoje i da gledamo da se ne zameramo onima koji su najmoćniji i najveći. To je ono što možemo da uradimo. A, da ja pretim Americi – smešno bi bilo, složićete se, a da će oni nešto da promene u svojoj politici, verujte mi da neće, ali se nadam da će oni imati snage da nateraju Albance da poštuju makar ono što su potpisali, to bi bilo veoma važno”, istakao je Vučić.

Kazao je da je zahvalan zato Eskobaru što je bio korektan i više puta govorio da treba da se poštuje sve ono što je potpisano. Čuvaćemo Srbiju, a to je najbolje novim investicijama, radom i marljivošću, kao i brzim vozovima i novim prugama, rekao je Vučić i poručio da je to naša budućunost.

Izvor: Tanjug

Back to top button