Izdvojene vestiPolitika

Вучић: О економским питањима у Отвореном Балкану, о статусу у Бриселу

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – О економским питањима,питањима бржег протока људи, капитала, услуга спремни смо да разговарамо и радимо са Приштином у Отвореном Балкану, а о статусним питањима преговараћемо у Бриселу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање да ли ће дозволити да Косово буде део Отвореног Балкана са сопственом заставом, на конференцији за штампу, подсетио да су у Србији за три месеца избори, и да би му било најлакше да одговори на националистички начин да добије унутрашње политичке поене, али и да неће да уради то што би неко очекивао.

“Имамо другачије виђење по питању Косова, али то није разлог да не можемо да разговарамо са Албанијом и Северном Македонијом. Али то није разлог да са неким не разговарамо и да неко не буде део Отвореног Балкана. Можемо да називамо административне прелазе на Јарињу и Брњаку, а они границама, а да ли би било лакше Србима и Албанцима да таквих линија нема, да људи могу слободно да пролазе. Не постоји човек ни у Приштини, ни у Митровици, ни Београду, који се тиме неће сагласити”, казао је он.

Вучић је додао да сматра да није продуктивно да он зове Приштину да се прикључи, јер би они рекли да је то Вучићева иницјијатива и одбили би.

“Али да ме питате да ли имамо нешто против, сматрам да ћемо технички умети наше ствари да решавамо, а статусна питања у Бриселу. О економским питања, питањима бржег протока људи, услуга и капитала, спремни смо да разговарамо и радимо. Упућујем позив и БиХ и Црној Гори. Али за те људе који не прихвате иницијативу то значи само ће да ће изгубити време. Знам да сви виде само корист иницијативе, али су у питању ситне политичке сплетке или завереничке теорије њиховог одбијања”, рекао је он.

Вучић је пренео и да је и он јуче добио савете од својих саветника, због избора, да се врати у Београд због скидања српске заставе.

“А питао сам – јесу ли то неки наши исто радили када је Еди Рама долазио у Београд. Иако смо са поносом окачили заставе, па је неко желео да то уради. Како то себи увек опростимо а другима не праштамо?“, упитао је Вучић уз примедбу „ако је живот у томе ко ће више застава да спали….“ и одговори

„Ми смо овде да градимо будућност и сарадњу. Биће грађани срећни због те сарадње, а има милион области у којима можемо да сарађујемо”,истакао је он.

Рекао је и да лидери морају да показују одговорност, озбиљност, а не да подилазе дневној политици или политичком хиру било којег политичара.

“Наш посао је да водимо наше земље тако што ћемо да чувамо мир, а овим ћемо остварити нешто што је трајност мира. Као што је ЕУ била мировни пројекат, моћићемо да се поносимо и да је Отворени Балкан пројекат мира, али и пројекат убрзаног економског развоја и упознавања”, рекао је он.

Вучић је истакао да ово Рама ради због Албаније, а он због Србије.

“Ми ћемо наставити са инцијативом јер је она одлична, даће резултате. Видећете за коју годину када се буду видели резултати где ћемо бити у односу на друге”, истакао је он.

Северномакедонски прмеијер Зоран Заев казао је да ће број чланица Отвореног Балкана расти, и да је та иницијатива отворена, јер су сви сагласни да је три боље од једqн, а шест боље од три.

Одлазећи шеф северномакедонске владе позвао је све да буду фокусирани и посвећено Отвореном Балкану, који почиње да буде све привлачнија иницијатива, привлачан бренд отворен за све грађане ове три земље.

Албански премијер Еди Рама позвао је све у региону да се придруже и истакао да је данашњим одлукама хиљаде људи добило директне бенефите.

“Омогућили смо да камиони не чекају сатима на граници. Отворени Балкан није теорија завере, већ процес, који који пружа олакшице радној снази и привредницима, па и свим грађанима”, нагласио је он.

Back to top button