Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Од Београда до Градишта за сат времена, почела изграднја Дунавског коридора

СрбијаРеално/ПОЖАРЕВАЦ/05.11. – Председник Србије Александар Вучић данас је у Пожаревцу присуствовао церемонији обележавања почетка изградње брзе саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац, односно “Дунавског коридора” и поручио да ће се убудуће од Београда до Градшта стизати за сат времена.

Вучић је прецизирао да ће се до Голубца путовати за сат и 10 минута а да ће деоница Милановац-Kладово бити завршена до краја године, те остаје и да се заврши и део Kладово- Голубац – рекао је председник Вучић разговарајући са радницима.

Председник се захвалио представницима кинеске компаније која ради на пројекту изградње и нагласио да је Србија добила добру цену, напоменувши да цене материјала скачу.

У септембру следеће године долазим на Ваљево-Лајковац, вероватно као гледалац, пошто ће неки други да победе на изборима. Али ја ћу доћи на отварање ове деонице да видим како су то наши кинески пријатељи урадили – рекао је председник Вучић.

Додао је да је зарада у Пожаревцу на нивоу просека у држави и напоменуо да нема довољно запослених и да је том граду неопходна једна већа инвестиција.

Директор Kоридора Србије, Александар Антић, упознао је председника Вучића да План обухвата реализацију пројекта из три деонице, где је трећа најдужа, и представља новопланирану трасу државног пута, која заобилази грађевинска подручја, насеља и преузима транзитни саобраћај и категорију државног пута ИБ реда, док се постојећи пут задржава и омогућава одвијање саобраћаја до и унутар насеља.

У обраћанју на отваранју радова Вучић је навео да деценијама није било значајнијих радова и улаганја у овај крај, али и поручио да ће се и далје градити и радити. “Ово је огромна ствар за лјуде читавог Браничевског округа, борског окруа и нећемо овде да станемо”, казао је председник.

Читав исток Србије повезаћемо са Београдом и Новим Садом и главним комуникацијама у Србији, додао је. Оцениоо је да је то и много важно због развоја туризма и напоменуо све туристичке дестинације и историјске Споменике који9 се налазе у овом крају Србије као и природу и богатства овог краја.

Ово је веома значајно за опстанак ов пог дела Србије и позвао лјуде из дијаспоре да се врате у своју землју јер сада ппостоји инфраструктура и све штом је потреебно да овде инвестиорају и у Србији зарађују и да на тај начин помогну и земљи, али и да планирају будућност породица.

Радови су почели данас код петље Пожаревац. Брза саобраћајница је дуга 67 километара, а пројекат је вредан 337 милиона евра.

Уговор је потписан с кинеском компанијом “Шандонг хај спид групом” и предвиђено је да се радови заврше за две године односно до новембра 2024. године.

Брза саобраћајница ће имати по две саобраћајне траке у оба смера, ширине по 3,5 метра. Такође, биће изграђено више од 20 мостова и надвожњака, укључујући нови мост преко Велике Мораве. Планирана је изградња 24 петље и раскрснице са локалним путевима.

Траса брзе саобраћајнице почиње код Петље Пожаревац на аутопуту Београд – Ниш, а завршава се на улазу у Голубац и наставља се на постојећу Дунавску магистралу која иде ка Kладову.

Планом изградње зацртано је да траса будуће савремене саобраћајнице пролази поред постојећег пута за Пожаревац до излаза из тог града ка Великом Градишту.

Од те тачке нови пут ће заобилазити грађевинске зоне Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, што значи да неће пролазити у близини насеља на територији те три локалне самоуораве.

Иницијативу за изградњу брзе саобраћајнице дао је председник Вучић у јулу приликом посете Хидроелектрани Ђердап и том делу источне Србије.

Back to top button