Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Ohridski sprazum opasnost ulaska u pregovarčki okvir

SrbijaRealno/Beograd/14.12.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne veruje da će se kosovski čvor rešiti brzo i jednostavno i naglasio da je ponosan na akciju kojom je Prištini blokiran ulazak u Unesko.

Članstvo Kosova u bilo kojoj organizaciji UN veoma opasno kao korak ka punopravnom članstvu. Predsednik je to rekao na TV Prva kada je govorio i o opasnostima toga da Ohridski sprazum uđe u pregovarački okvir, jer bi to “otvorilo Pandorinu kutiju”.

“Da je Kosovo primljeno u Unesko (i tada pre devet godina) koje je specijalizovana agencija UN to bi bio najbliži korak ka punopravnom članstvu, mnogo manje opasan od onog da ih čak primite u Interpol”, rekao je Vučić u emisiji gde su mu sagovornici bili pravnik Milan Antonijević i dramaturg Biljana Srbljanović koja se usprotivila blokadi ulaska KiM u Unesko i ocenila da danas osećamo “rikošet” zbog toga. Predsednik je rekao da bi Priština ulaskom u Unesko počela da govori da je sve ono što je srpska baština kosovska baština.

“Sve što je srpsko, naši manastiri od Banjske preko Gračanice, Dečana sve naše svetinje ne bi bile srpska srednjovovna baština već kosovska”, rekao je on i naglasio da bi onda doveli albanske sveštenike kao što su ga doveli u crkvu u Podujevu i rekli da pripada pravoslavim Albancima i da nikada nije pripadalo Srbima. To je isto kao što su, kako je predsednik dodao, tvrdili da je porodica Gaši gradila Dečane.

“Zato sam ponosan na tu akaciju koju smo izveli pre devet godina”, rekao je on. Rekao je i da se ne bi saglasio sa time što je govorila Srbljanović i sa delom u kojem je izrazila očekivanje da će se brzo rešiti kosovsko pitanje. “Taj kosovski čvor se neće rešiti ni tako brzo ni tako jednostavno”, rekao je i dodao da mnogi to žele i da je upravo to razlika u politici. Na konstataciju Antonijevića da je prihvatio Ohridski sporazum naglasio je da je to učinio, ali pod određenim uslovima.

“Nedvosmisleno sam rekao šta ne možemo i šta nećemo, saopštio to Šolcu, Makronu, Meloni, Šarlu Mišelu, Borelju, Fon der Lajen na istom sastanku i svi to dobro znaju, a to je člasntvo u UN, organizacijama i agencijama UN i naravno tu sledi opasnost sa tim delom da nam stave sporazum u pregovarčki okvir, a kada bi nam to stavili onda bi izveštaj slali u UN. Generalni sekretar bi mogao čak suprotno našoj volji da ga stavi u dokumenta UN i time otvori Pandorinu kutiju gde bi onima koji nisu priznali kosovo stavljali pod nos i rekli – evo prilike da ga priznate”, rekao je Vučić i naglasio da će se boriti protiv toga.

Presednik je naveo da mu je drago što svako može da kaže za koga će da glasa i da se razgovara o politici. Na komentar Srbljanović da postoji još partija za koje može neko da glasa osim ove dve na koje nas usmeravaju, kaže da nikoga nikada nije terao da uđe u neki tor.

Dodao je da je u kampanji govorio ljudima samo da je važno da imaju kontinuitet i stabilnost i da smatra da je slogan “Srbija ne sme da stane” važan i dobar…. Govorio sam da će plata biti 1.400 evra, kolike će biti penzije, jer je važno da ljudi znaju, naveo je Vučić.

Veza: https://srbijarealno.rs/brnabic-ulozila-rezervu-na-deklaraciju-eu/

Back to top button