Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Petorki sam u lice rekao šta ću preuzeti na sebe, šta može, a šta ne

SrbijaRealno/BEOGRAD/23.01.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je razgovor sa petoricom predstavnika međunarodne zajednice bio veoma težak i napet , ali da je bio dovoljno snažan da im u lice kaže sve šta će preuzeti na sebe, šta može, šta ne može, ali je i naglasio da je, nakon svega što je čuo od njih, potrebno pokrenuti razgovor unutar društva.

Predsednik je rekao da nije znao da li da se uhvati za glavu, da li da napusti prostoriju ili da uradi nešto treće kada je video da argumenti ne prolaze, da će Srbija biti suočena sa vizama, povlačenjem investicija, izolacijom. „Grečevito sam morao da donosim odluke u tom trenutku, jer su rekli moraš da kažeš – rekao sam šta može i šta ne može“, rekao je predsednik i naglasio da Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožava licemerje Evrope o poštovanju povelje UN, rezolucija već zato što bi Srbija bila izgubljena da bude izolovana. „Kao predsednik ne bih nikada pristao da vodim zemlju u izlolaciji“, rekao je Vučić.

Dodao je da želi onim zabirnutim patriotama i kako je rekao, „dobrovoljnim davaocima tuđe krvi“ da poruči da je bio dovoljno snažan da u lice petorici velikih kaže šta će preuzeti na sebe. On je rekao i da kada o ovome govori zna šta će se dogoditi i naglasio da Srbija želi kompromis, razgovore, dijalog.

„Želimo konstruktvan prikaz da pokažemo na svakom mestu, obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da bude nagrađena“, rekao je on i naglasio da je Kurti nagrađen bezviznim režimom, prijemom kandidature za članstvo u EU, SE. Podsetio je da su predstavnici međunarodne zajednice uvek govorili da je Kurti taj koji pravi probleme, ali da su u svim dokumentima okrivljivali Srbiju. Naglasio je da sada dolazimo do toga da prvo ide formiranje ZSO, i da je moguće da će je formirati, sada kada postoji novi pregovarački okvir.

„To je bila teška rasprava u civilizovanim okrivirma, teška i napeta, ,… shvatio sam da ništa nije vazno, da argumenti ne prolaze … Znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razagovor unutar našeg društva“, rekao je predsednik. Dodao je da ne može da priča o razgovorima koji su vođeni, jer bi time ugrozio poziciju Srbije. Kazao je da se mnogi pitaju da li je mogao da izađe napolje, ali da svi treba da znaju posledice, da bi pitanje nedelje bilo da nam ukinu bezvizni režim.

„Drugo što bi nam se dogodilo je to da ne bi bilo investicija i došlo bi do njihovog povlačenje“, rekao je on i dodao da ne može da sluša one „prepametne“ koji tvrde da se to neće dogoditi, jer imaju interese ovde. Podsetio je da su investitori, čak njih 99 odsto, napustili Rusiju u roku od 15 dana. Podsetio je da Nemci zapošljavaju 80.000 ljudi u Srbiji a ostali Amerikanci, Francuzi, Italijani još toliko, da se od sredstava kojima se puni budžet isplaćuju plate, penzije. Poručio je da je na nama da radimo više i obolje, da radimo na reformama pravnog i medijskog sistema.

Back to top button