DruštvoIzdvojene vestiSvet

Вучић: Питања климатских промена намећу се као кључна

ГЛАЗГОВ – Председник Србије је на маргинама скупа разговарао са председницом ЕK Урсулом фон дер Лајен, те пренео да је уверен да ће она позвати министре енергетике у Брисел, како би се разговарало о решавању проблема цене електричне енергије и како заједнички обезбедити сигурност и енергетску безбедност за будућност наших земаља.
“Сви су овде, замислите да ми нисмо… Цео свет се скупио на једном месту и неколико важних ствари смо покренули”, рекао је Вучић за ТВ Пинк. Председник Србије је на маргинама скупа разговарао са председницок ЕK Урсулом фон дер Лајен, те пренео да је уверен да ће она позвати министре енергетике у Брисел, како би се разговарало о решавању проблема цене електричне енергије и како заједнички обезбедити сигурност и енергетску безбедност за будућност наших земаља.

Важно како да се наше мале земље у региону повезују

Председник је рекао да је данас у Глазгову разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, албанским Едијем Рамом, као и са северномакедонским председником Стевом Пендеровским и оценио да је за Србију важно како да се у региону повезујемо.

Вучић је за тв Пинк казао да је са Пленковићем разговарао о многим озбиљним питањима, али да не може да препричава детаље.

Санчез чврсто обећао посету, први премијер после више деценија

Александар Вучић је пренео да је шпански премијер Педро Санчез прихватио позив за посету Србије и да је чврсто обећао да ће доћи, што би била посета једног председника владе Шпаније после више деценија.

Вучић је, на маргинама Самита о клими у Глазгову разговарао са највишим светским званичницима, председницом ЕK Урсулом фон дер Лајен, председником Француске Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел, канцеларом Аустрије Александером Шаленбергом, са представницима Гане, Гвинеје Бисао, Бангладеша, Јерменије.

Од јутрос се решава проблем са гасом

Председник је рекао поводом данашње хаварије на гасоводу у Бугарској, у Варни и да је Србија морала интервентно да набави 5 милиона кубних метара гаса и да је то морала скупо да платили да не би трпели Нови Сад и Београд и да би станови грађана били топли

Вучић је додао и да су од јутрос на вези са Бугарском, око могућности за повлаћење још четири милиона кубних метара гаса из Банатског Двора, али да се већ пало на 208 милиона кубних метара резерви гаса како би се помогло ЕПС-у.

Предстојећи избори су избори за будућност

Избори који Србији предстоје наредне године биће избори за будућност, рекао је председник Вучић у Глазгову, где учествује на самиту светских челника о климатским променама и истакао да ће његова странка испоштовати вољу народа.

На питање Пинка да коментарише писање медија да ће опозициони кандидат за председника Србије бити Понош, Вучић је иронично приметио реферишући се на њихове анкете да су “сви они изванредни кандидати, да је опозиција пред победом и да је само потребно да преброје гласове”.

За додатних 15 одсто струје из ОИЕ треба две милијарде евра

Председник Србије је изјавио да би Србији за повећање производње струје за 15 одсто, ако би било само из енергије ветра и Сунца, било потребно улагање од 1,6 милијарди до две милијарде евра и да очекује да ће на самиту у Глазгову видети и на који начин и по којој цени би део тих средстава могао да се обезбеди.

Kаже да је то лепо када се позову активисти за животну средину из целог свега, али да мора да каже да је то, ипак, представа за малу децу.

Подршком грађанима подстичемо потрошњу

Председник је изјавио да финансијским подршкама грађанима Србија повећава потрошњу грађана, а и грађани су задовољни, јер ће неки моћи да плате кирије или да купе нешто својим ближњима.

Kоментаришући примедбе да за помоћ грађанима власт троши буџетска средства, Вучић каже да је реч о 170 милиона евра, по 30 евра у новембру по грађанину.

Верујем да оставка Заева није само због избора

Вучић је изразио уверење да оставка македонског премијера Зорана Заева није последица само резултата локалних избора у тој земљи, већ и израз личног разочарења у ЕУ.

Вучић је рекао да је у разговору у Гласгову са лидерима из региона било речи и о томе како да се оснажи иницијатива “Отворени Балкан”.

Заинтересовани смо за нуклеарке у региону, ускоро са Орбаном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Глазгову, где се одржава глобални самит о клими, да би ускоро требало да се састане са мађарским премијером Виктором Орбаном и да разговара са њим о могућности да Србија купи одређени власнички удео у мађарској нуклеарки Пакш.

Вучић је рекао за Пинк да ће би Србја могла да купи пет, 10 или 12 одсто удела у тој нукларки.

Back to top button