Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Пољопривреда међу најважнијим областима за сарадњу, ту су и ИТ, роботика…

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на седници иницијативе Отворени Балкан посвећеној пољопривреди, да потписани споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње, отвара велике могућности за поспешивање трговинске размене, те да би ускоро она могла достићи ниво од милијарду евра.

Вучић је, у свом излагању, истакао је да су три државе спремне на сарадњу у многим областима, а да је пољопривреда једна од најважнијих којој ће се посветити у наредном периоду.

Међутим, он је указао да се не ради само о слободом протоку намирница, или сировим производима, размени намирница, већ сарадњи и у области вештачке интелигенције, роботике, ИТ индустрије, који могу подржати развој пољопривреде у будућности.

Вучић је пренео да Србија са Албанијом има трговинску размену у пољопривреди у вредности од 70 милиона евра, а са Северном Македонијом од 216 милиона евра, указујући да су то мале вредности, али да је уверен да се може ускоро постићи ниво од милијарду евра.

Потписивање споразума, према његовим речима, омогућиће убрзање процеса размене пољопривредних производа и смањење губитака због дугог чекања на граници.

Рекао је да су потенцијали за раст бесконачни, и казао да, када се чује податак да размена у пољопривреди може прећи врендост од милијарду евра, то показује колико ова сарадња може бити значајна за БДП-е земаља учесница.

Такође је казао да постоји пуно института, институција, организација које треба да се повежу, те је подржао идеју премијера Албаније Едија Раме да се на следећи састанак позову те институиције.

„Морамо да повежемо људе да размеју идеју умрежавања и повезивања наших земаља“, рекао је он.

Back to top button