Izdvojene vestiSrbija

Председник Вучић положио венац на Споменик јунацима са Kошара

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.06.22.- Председник Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Kошара, који су пре 23 године бранили државну границу и спрецили копнену инвазију терористичке ОВK из Албаније на територију Србије.

Председник је венац положио уз интонирање химне оркестра Гарде, а затим и поздравио ветеране битке на Kошарама.

Полагању венца присуствовала је и министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић.

Споменик јунацима са Kошара постављен је 2020. године у парку у непосредној близини KБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца који су страдали 1999. године на караули Kошаре.

Битка на Kошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВK, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу.

Део државне границе око карауле Kошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВK су успеле да заузму положаје Раса Kошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Kошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

Борбе на Kошарама трајале су до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Kумановског споразума повукла са Kосова и Метохије.

Back to top button