Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Примена потписаних споразума у Тирани почиње одмах

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће примена шест данас потписаних споразума у оквиру иницијативе Отворени балкан почети одмах. „Могуће је да ћемо имати техничких проблема, решаваћемо их у ходу. Ово су велике промене“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са албанским и премијером Северне македоније Еди Рамом и Зораном Заевим.

Председник Србије је поручио и да Србија 100 одсто подржава процес европских интеграција.

Оценио је да је то „нека врста паралелног процеса“ и додао, ово је нешто што радимо за себе., ово су велике промене.

Казао је да је договорено да се на сваком састанку понови позив осталима у региону да се придруже, Сарајеву, Подгорици и Приштини.

“Али за нас је веома важно што ми данас радимо за себе. Привућићемо их не, политичким позивима, јер би они могли на то политички да се инате, већ да урадимо највише за њихово прикључење тиме што ћемо радити конкретне ствари. Почећемо да разговармао како да привлачимо туристе, како да направимо посебан фонд за филмску индустрију, што је предлог Раме који смо прихватили, да спортске екипе обављају припреме, као и о томе како спустити цену друмарина за чланице….“ рекао је он.

Вучић је додао да ће се разговарати и о томе како да се обезбеде многи попусти у хотелима и ресторанима за грађане наших земаља.

„Па да питам да ли то није најдиректнија корист за све који учествују у иницијативи. Зато сам љут на себе, када кажемо да морамо неког да позивамо, као да ми не можемо да постојимо без некога. Ми смо ово урадили показујући одговорност. Направили смо најбољу иницјиативу, која ће да променити лице Балкана, чијег се имена не стидимо, која ће донети много доброг за грађане”, објаснио је он.

Захвалио се посебно премијеру Северне Македоније Зорану Заеву, који сутра подноси оставку, на свему што је урадио да ова иницијатива посотији, као и за све што је урадио на пријатељству Северне Македоније и Србије, те пожелео добродошлицу будућем премијеру у Скопљу. Истакао је да је за учеснике важно да се ради даље на свим питањима, а тако и да се укину таксе, и можда једног дана направи царинска унија, избришу границе између нас, као и заједнички да привлачимо више инвеститора.

Вучић је поновио да се у иницијативи говори како наши пољопривредни и индустријски произвођачи, али пре свега сви грађани све три земље могу да живе боље у будућности, да имамо више туриста.

Овде је, каже, реч о томе шта можемо за наше људе да направимо.

Указао је да је у разговору са албанским привредницима чуо да су задовољни иницијативом, и пренео да су српски привредници срећни због помака који се направи.

Back to top button