Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Припремамо се за зиму, али ужасна је ситуација

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.06.22.- Председник Александар Вучић изјавио је данас да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, ужасна и да се држава бори да „закрпи“ све рупе.

„Припреме за зиму теку, али како да теку, када је гас са 860 долара за хилујаду кубних метара а данас је скочио на 1.000 долара. О чему причамо? Заврнуто је нешто на “Северном току“ и истог секунда 15 одсто скочи цена гаса. О каквој припреми да причамо. Али, ми радимо све што можемо, водимо немогуће борбе“, рекао је Вучић.

Указао је да је, када цена гаса скаче преко 1.000 и 2.000 долара, Србији то прави разлику између 15 и 30 милиона евра дневно, зими када се гас купује на берзи, а недељно то је још 100 милиона евра.

„Разумете ли о ком новцу причамо? Држава крвари са тим, 100 милиона евра за седам дана, то не може да поднесе“, указао је председник Србије и додао да зна и неке у лошијој позицији, а којима је главна брига када ће на море.

Поручио је да ће нова влада имати много да ради, и да се већ ради на томе да се припремимо за предстојећи период.

„Радимо сваки дан, јер неки и пола што нам кажу да су спремили, ухватимо да нас лажу, па вршимо додатни притисак, па се онда набављају додатна средства… Сваки дан морате да се борите за новац, а да не повећавате јавни дуг“, рекао је Вучић.

Он је истакао и да Србија коначно од свих на простору бивше Југославије има званично најнижу стопу јавног дуга, што су, додаје, велике ствари за будућност наше деце.

„И даље не знамо како ћемо са енергентима ову зиму да презимимо.. не можемо све рупе да позатварамо. Финансијски ћемо некако и моћи, јер и поред великог новца, спремни смо да једну милијарду евра, практично, бацимо у бунар, али опет нисмо сигурни да ћемо све рупе моћи да затворимо. Ужасна је ситуација“, рекао је Вучић.

Илуструјући тежину ситуације, на глобалном нивоу, као пример навео је Словенију, из које је јуче, иако та земља има нуклеарку, стигло питање да ли ће моћи да подмире све потребе.

„Тешко је, али се боримо како да затворимо све. Почињемо најкасније почетком јула да утискујемо додатне количине гаса у Мађарској. Данас имамо 205 милиона кубних метара у нашем делу Банатског двора“, рекао је Вучић.

Додао је да је боље да гас купујемо док цена није скочила на 5.000 долара.

„Обезбедили смо количине, са руским партнером, по најнижој цени, врло ниској цени од 360 до 410 долара за 1.000 кубних метара гаса, за 64-65 одсто количина које су потребне Србији“, рекао је Вучић новинарима на обилазници.

Србији се не исплати да купује гас из Хрватске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.

Вучић је казао да Србија нема ништа против Хрватске и да ће разговарати о куповини гаса из те земље када, како каже, буде имала рачуницу и кад јој се буде исплатило.

“Нас занима, квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Kо најбоље услове испуни, добија паре од Србије, а Србија плаћа све више и боље“, рекао је Вучић одговарајући на питање о писању хрватских медија да Србија не показује интересовање за гас са Kрка.

Вучић је напоменуо да Србија не показује интерес за нешто зашта јој не одговара цена.

“Kад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили? Што да платимо два или три пута скупљи гас, што да показујем интерес за нешто у чему нам не одговара цена“, рекао је Вучић.

Навео је да треба градити комплетну инфраструктуру јер постоји стари југословенски, јадрански нафтовод који, како каже, Хрватској највише користи.

“Али, морам да признам да су били коректни и да никада није долазило у питање снабдевање сировом нафтом преко Јанафа за Србију“, рекао је Вучић новинарима после отварања сектора Б5 обилазнице око Београда, деоница петља Орловача – тунел Стражевица.

Додао је да Србија нема проблем да гради интерконектор и са Хрватском и са Румунијом јер ће, каже, бити гаса из Црног мора у будућности, али да мора да размишља о изградњи нафтовода да се спојимо са Мађарском.

“Да смо изградили нафтовод ка Мађарској сад смо могли да вучемо сирову руску нафту преко дружбе за Србију без икаквих проблема. Јер нема санкција за дружбу, за нафтовод, има санкција за танкере. Али, не можемо пешке да довучемо нафту до Ријеке, до Омишља, већ танкерима, али на то иду санкције“, казао је Вучић.

Back to top button