Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Pristisci će se nastaviti, ali Srbija zna da se izbori

SrbijaRealno/Beograd/04.04.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da očekuje nastavak pritisaka na Srbiju kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, ali da će Srbija znati sa tim da se izbori.

“Oni će nastaviti da nas pritiskaju, i jedne i druge, više nas, a taktičko-tehnički njih, to je igra, igrokaz, ali znaće Srbija da se izbori”, rekao je Vučić za TV Hepi u Veroni, odgovarajući na pitanje da li očekuje nastavak diplomatske ofanzive u okviru namačko- francuskog predloga. Vučić je istakao i da Srbija želi normalizaciju i bolje odnose sa Albancima na KiM. “To je teško kad neko ima želju samo da unizi Srbiju i računa da je to jedino što može da vam ponudi i da je to najbolji način kako da vas pobedi, ali taj film nećete skoro gledati”, poručio je on. Na pitanje da li će danas u nastavku dijaloga u Briselu između glavnih pregovaraca biti razgovora o primeni dogovorenog, Vučić je rekao da će svakako biti i da u Brisel ide direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Važno je da pokažemo otvorenost i ozbiljnost, ali čuvajući naše vitalne nacionalne i državne interese, a on zna kako da to čini”, rekao je Vučić. On je na pitanje o napetosti na KiM i novim incidentima ocenio da je u pozadini provokacija namera da se izbegne formiranje ZSO. “Da to je suština, da se uđe u sukobe ranije kako bi se NATO okrenuo protiv Srbije, a da oni ne moraju da formiraju ZSO”, rekao je Vučić dodajući da je i predsednica tzv Kosova Vljosa Osmani rekla da ZSO nikada neće biti formirana. Vučić je rekao da “samo provociraju, jer hoće sukob”, i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako je rekao, “želi da bude Zelenski, a ja da budem mali Putin”.

Naveo je i da je Kurti imao miting tzv. veterana i Tačijevih pristalica, i da je bilo 8.500 ljudi, “iako Kurti kaže da ih je bilo 100.000”. “Ali za Prištinu je i 8.500 ogroman broj. Oni će nastaviti još goru antisrpsku politiku da dokažu da nisu kapitulirali i da izmišljaju gluposti od nestalih osoba do toga da ZSO ne bude ZSO nego spisak Kurtijevih želja kako da se izbegne ZSO”, zaključio je Vučić. Vučić je rekao i da je izrečeno mnogo besmilenih neistina o sukobu u Ukrajini i kako će brzo da se završi i da je zato važno da se ponašamo odgovorno i racionalno. “Ponosan sam na činjenicu što je Srbija više od godinu dana izdržala na svojim pozicijama samostalne, nezavisne politike i daćemo sve od sebe da takvu politiku nastavimo”, istakao je Vučić.

Back to top button