Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Progon Srba je brutalno pripremljen, sa druge strane organizovano ćutanje

SrbijaRealno/Beograd/29.03.24. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je progon Srba sa severa Kosova i Metohije brutalno pripremljen, da Priština čini sve i da uslovi za izbore u četiri opštine na severu ne mogu da se ispune, dok se sa druge strane na sve čuje samo “organizovano ćutanje”.

“Organizovano ćutanje se neverovatno glasno čuje. Od nasilnog gašenja srpskih institucija, bezrazložnog otvaranja vatre i gotovo stalnog prisutstva oklopnih borbenih vozila u mirnim, urbanim, suburbanim i ruralnim sredinama, do nasilnog sprovođenja nelegalne eksproprijacije zemlje u vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju objekata policijske i vojne namene”, rekao je Vučić u obraćanju građanima govoreći o težini situacije povodom Kosova i Metohije. Upozorio je da se otima imovina Srpske pravoslavne crkve i naveo primer Rajske banje.

Naglasio je da se time narušavaju i specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske crkve. Na delu je, kako kaže i preoravanje srpskih sakralnih objekata starih više vekova i ne samo to već i uklanjanje oznaka mesta na srpskom što je akt kulturnog genocida. Naglasio je da Prišitna čineći sve to formalno krši i svoje sopstvene propise. Podsetio je i da je povratak 212.000 interno raseljnih onemogućen, kao i srpskih vojnika i policajaca iako je to predviđeno Rezolucijom 1244.

“Shvatio sam da im strašno smeta povratak srpskih policajaca i vojnika na KiM. Od hrvatskih i crnogorskih do turskih, američkih i nemačkih samo srpski ne smeju”, rekao je Vučić. Srbija je, kako je podsetio, predložila konkretne modalitete za rešavanje problema interno raseljenih, dala predloge i planove na koje Priština nije želela da da ni komentar. Na delu je, kako je naveo, i rušenje međunarodnih sporazuma o trgovini – embargo na srpsku robu traje devet meseci i svi ćute.

Predsednik je upozorio da su zato reagovali kada su postavljene kamere na administrativnoj liniji kako niko ne bi mogao da vara i laže šta se dogodilo. Sporazum se krši i kada je reč o nelegalnom oduzimanju licence MTS-u, zabranama srpskim zvaničnicima da uđu na KiM, da radna grupa za nestale nastavi rad, ne dozvoljavaju se ni posete utamničenim Srbima kojih ima 58. Predsednik je naglasio da je tu i problem oko lokalih izbora. “Kada su održani izbori na severu, zločinački, lopovski, sa unapred pripremljenim planom da se razori srpsko stanovništvo, za koje kažu vi ste krivi, rekli ste im da napuste institucije. Izvinite, napustili su institucije i suprotno, mom savetu, ali ih u potpunosti razumem, jer su ih napustili posle brutalnog gaženja Briselskog sporazuma i to po direktnom nalogu Kurtija iz Berlina …”, rekao je predsednik. Vučić je naglasio da progon Srba kreće nakon što se odigrao taj čuveni demokratski čin izbora sa izlaznošću od 3,4 odsto stanovništva.

“Onda su nam predložili – prihvatite samo njihove ostavke, … pa vas molimo da izađete na izbore, da učestvujete. Sazvao sam Srbe, Srbi su rekli, teškom, mukom … ćemo to da učinimo”, kazao je predsednik i naglasio je da je potom u Kišinjevu odluku preneo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemkačkom kancelaru Olafu Šolcu. Dodao je da su rekli dobro, sada tražimo da se podnese peticija. “I čim podnesete peticiju, čim se vidi da ima 20 odsto zainteresovanih dobićete izbore. Mi smo podneli peticiju, više od 20 odsto Srba u svakom od ta četiri mesta zatražilo je nove izbore. Sad kažu, morate da idete na referendum gde morate da imate više od 50 odsto upisanih”, rekao je Vučić.

On je ocenio da je to nemoguće i da oni ne žele referendum, te da to nije kraj mukama za kosovske Srbe, tek početak. “Dakle, za glasanje je potrebna izlaznost 50 odsto plus jedan glasač”, rekao je on i dodao da ne treba zaboraviti da je posle svega i pre i posle Banjske kada je krenuo pravi progon, pravi teror nad srpskim stanovništvom, više od 12 odsto Srba sa severa napustilo svoja ognjišta. “Istovemeno sa tim smanjenjem broja Srba birački ispisak je za samo 2,5 meseca povećan za 824 glasača, što je tri puta više nego u periodu prethodnom od godinu dana do 2023. godine”, rekao je i dodao da je sve urađeno tako da uslovi ne bi mogli da se ispune. Tome u prilog ide i to što Prišitna brani glasanje Srba van KiM, a što je dozvoljeno svuda u zapadnoj Evropi i Americi.

“Rokovi za izborne radnje su maksimalno komplikovani, prekratki, registracija traje šest dana do 3. aprila”, podsetio je Vučić i naglasio da će i to glasanje za opoziv, prema najavama, biti osporeno. Vučić je podsetio da taj opoziv i ne podrazumeva smenu odbornika koji imaju faktičku vlast u opštinama. “Samo vidite kakve nas budalama prave, svi zajedno”, rekao je on i naglasio da je to sve naveo da bi cela nacija mogla da vidi sa kim imamo posla. Upozorio je i da su u izbornim komisijama Albanci većina i da mogu svaku odluku da izglasaju. “Na sednici CIK-a juče je doneta odluka da se na biračkim mestima postave nadzorne kamere, ne bi li snimili svakog Srbina i da znaju da će da stradaju u budućnosti. Misle da na svako biračko mesto postave albanske zastave da bi svakog Srbina odgovorili da izađe, da mu slučajno ne padne napamet da glasa”, rekao je Vučić i podsetio da su čak i spiskovi Srba iz Leposavića koji su potpisali peticiju završili u rukama Albanaca i “Kurtijevih Srba” kojim ih danas ucenjuju.

Back to top button