Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Promenjene geopolitičke okolnosti, najoštriji pristup Zapada prema Srbiji

SrbijaRealno/BEOGRAD/2.01.23. – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju građanima da je promena geopolotičkih okolnosti doprinela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju KiM.

“U dogovoru sa članovima vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana videli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko – nemackog plana, koji vise nije francusko -nemački plan, već mnogo više od toga”, rekao je Vučić u Predsedništvu. Kaže da niko nije hteo da govori o kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava.

“Kada gledate neki papir uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili odušavljeni, već naprotiv. Međutim važno je , razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promenjene geopolitičke okolnsi, velika je nervoza, Evropa je u defakto u ratu, ma šta god oni govoili”, rekao je Vučić. Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u politčkom smislu.

“I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a ZB naravno i Srbija jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, kompletan regionalno – evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko meseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajine – da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju”, naveo je predsedik Srbije. Kaže da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da bi Srbija bude kriva.

Back to top button