Izdvojene vestiSrbijaSvet

Vučić, Rama i Kovačevski u Veroni na Međunarodnom sajmu vina

SrbijaRealno/Verona/02.04.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Veroni, gde će zajedno sa premijerima Albanije i Sevrne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim posetiti Međunarodni sajam vina VinItaly 2023, na kojem će se predstaviti i brojni izlagači iz zemlja članica incijative Otvoreni Balkan.

Trojica lidera, nakon susreta, posetiće VinItaly 2023 i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem obići zajednički štand na kojem će vina predstaviti izlagači iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Kako je ranije za Tanjug najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, vinski sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana” predstaviće se na najvećem svetskom sajmu vina VinItaly u Veroni od 2. do 5. aprila, pred više od 25.000 kupaca iz celog sveta. Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS na sajmu u Veroni predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana. Čadež je podsetio da je PKS pre šest meseci pokrenula inicijativu da se na tom prestižnom sajmu VinItaly predstavi najveći regionalni vinski sajam – “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, što će, kako je dodao, našim vinarima omogućiti nove poslove.

Očekuje se, naveo je, da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije tom delu sveta, a gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Prema Čadežovim rečima, ove godine na VinItaly očekuje se rekordan broj učesnika – posetilaca, izlagača, i kupaca – uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, ali i iz celog sveta – od SAD, Centralne i Južne Amerike, preko Afrike do Azije. Čadež je podsetio da je predsednik Vučiću zajedno sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije pokrenuo inicijativu da se prošle godine organizuje prvi sajam vina “Vizija otvorenog Balkana”, koji je, kako je, naglasio prošao odlično.

“Na nama je da promovišemo taj sajam u svetu i da napravimo što više poslova. Razgovaraćemo sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare“, naveo je predsednik PKS i dodao da će nastup na sajmu u Veroni srpskim vinarima otvoriti mogućnosti za nove poslove. On je za Tanjug dodao da će se razgovarati sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare.

Prvi “Wine Vision by Open Balkan” organizovan je u septembru 2022. godine, na inicijativu lidera tri zemlje, kada je predstavljeno više od 350 vinarija – gotovo 400 izlagača sa destilerijama iz više od 20 zemalja. Zabeleženo je oko 35.000 posetilaca, među kojima više od stotinu profesionalnih kupaca iz regiona i sveta – distributera i uvoznika, zatim predstavnika HORECA sektora, veletrgovaca i maloprodajnih lanaca zainteresovanih da prošire prodajni asortiman vinima iz Srbije i regiona OB.

Back to top button