Izdvojene vestiPolitika

Вучић, Рама и Заев траже подршку Берлина за Отворени Балкан

СрбијаРеално/БЕРЛИН/20.12 – Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев у ауторском чланку за немачки лист „Франкфуртер Алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) позвали су нову владу Немачке да подржи иницијативу „Отворени Балкан“.

„Надамо се да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан као допринос потпуном спровођењу Берлинског процеса“, навела су тројица лидера, а преноси Дојче веле.

У тексту су нагласили да Европа није само континент, већ и визија, али су оценили да су грађани Западног Балкана, „који су значајан део континента и те визије“, предуго искључени и игнорисани.

„Жеља наших људи да буду прихваћени од стране чланица ЕУ више пута је осујећена – унутрашњом политиком земаља чланица, неодржавањем обећања и страхом од будућности. То је довело до разочарања, нестабилности, исељавања и изостанка већих инвестиција. Као политицки челници тих земаља, можемо се или жалити – или нешто предузети против тога. Ми смо се одлуцили за ово друго“, поручује се у тексту под насловом „Перспектива за Балкан, који су потписали Вучић, Рама и Заев.

Тројица лидера у тексту подсећају да су у новембру 2019. године потписали прелиминарни споразум о подршци Берлинском процесу, и то преузимањем одговорности за продубљену сарадњу у регији.

„Наша визија је да применом четири европске слободе у нашим земљама превладамо друштвене, економске и трговинске препреке које коце економски раст наше регије. Зато смо потписали споразуме који укидају границне контроле како би роба могла да пролази готово без застоја, и који нашим грађанима омогућавају несметани рад у другој земљи“, наводи се у атуроском тексту.

Лидерти објашњавају да се иницијатива Отворени Балкан показала ефикасном и корисном у превладавању врло тешког времена пандемије.

„Иако иницијатива до сада укљуцује само Србију, Албанију и Северну Македонију, отворена је за све чланице западног Балкана“, наводе Вучих, Рама и Заев и поново позивају све суседе да се придруже и свом становништву, како кажу, понуде погодности које они нуде свом.

„Често критиковани као европско буре барута, ми као одговорни политицари не можемо допустити да се наша регија врати у ноћне море прошлости, у фази када ЕУ није у стању да учини више за своје проширење“, наводи се у тексту и указује да Отворени Балкан није утешна награда уместо чланства у ЕУ, већ велики корак ка чланству.

Изражавајући наду да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан, тројица лидера наводе и да су више шефова држава и влада европских земаља и америцка влада вец су изразили своју подршку, а да су подршку пружили и предузетници, пољопривредници и студенти из целог западног Балкана. „Сада би цела ЕУ требало да се придружи подршци овој иницијативи и подстакне наше суседе да њену пуну имплементацију, и неопходности претворе у чињеницу. Крајње је време да се сви народи и људи у региону удруже за бољу заједницку будућност – која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све. Будућност која се издиже изнад спорова из прошлости и нашој деци даје наду и земље у којима заслужују да живе“, закључују Вучић, Рама и Заев.

Back to top button