Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Развијамо Србију, нови путеви су брига о људима

Србија Реално/БЕОГРАД/12.11 – Председник Србије Александар Вучић састао са представницима кинеске грађевинске компаније Power Construction Corporation of China Limited,а након тога потписан је Kомерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац — петља Таково, као и Оквирни споразум о реализацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Kадињача.

Уговор и споразум потписали су представници Владе Србије, Јавног предузећа “Путеви Србије” и компаније Поwер Цонструцтион Цорпоратион оф Цхина Лимитед, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Јанг Фан, потредседник компаније Поwер Цхина изразио је велику радост због предстојећих радова, као и реализацији пројеката на путевима Србије.

– Kао водећи светски извођач радова, искористићемо све могућности и искуства у реализацији пројеката, како би убрзали гражевинске радове, како би све било завршено квалитетно и ефикасно. Уверени смо да ћемо уз подршку Владе Србије све завшшити на време – рекао је Фан.

Чен Бо је такође честитала на потписивању уговора, наводећи да председник Вучић увек придаје велики значај на партнерству Србије и Kине, на чему је захвална.

– Наш развој треба да буде користан за све грађане, а томе ће сарадња Србије и Kине дати допринос. Уверена сам да ће наша сарадња имати још шире перспективе – рекла је Бо.

Председник Србије Александар Вучић истакао је на самом почетку говора истакао да смо корак по корак, кренули да развијамо Србију, чему се нисмо ни надали протеклих година.

Председник се најпре захвалио свима који учествују на пројекту, потом објаснио да су данас потписана два споразума.

– Обилазница око Моновца је важна за нас, она је око 9 ипо километара, вреди око 30.000 евра, и то је највеће улагање за Милановац, у последњих неколико деценија – рекао је Вучић.

Други споразум је кровни споразум, везан за Ужице, објаснио је председник.

– Ту има неколико тунела, као и обилазница – додао је Вучић.

Вучић је додао да је ово у ствари брига о људима, а не о томе како ће Београд и Нови Сад бити повезани са Црном Гором, већ је важно како ће да ђиве људи у Лозници, Пожеги, Бајиној Башти и осталим местима.

Председник је потом, на мапи приказао куда ће ићи нови обновљен пут, ширине 7,1 метара, истичући да је за Милановац најважније то, што неће пролазити кроз центар града, где неће бити угрожавања живота деце.

Вучић је потом истакао да је за Пожегу важно то, што такође, обилазница избегава центар града, где камиони неће пролазити поред школа, што је историјски помак.

– Тунел испод превода Kадињаче јесте од пресудног значаја за западну Србију, јер овај тунел у правцу од 6,8 километара, скратиће пут на пола сата, без сепертина. Са Таром, и тим делом Подриња, биће спојено и Бајина Башта имаће најлакши контакт са Ужицама – додао је Вучић.

Говорећи о Ужицама, Вучич додаје да као једно од најзагађенијих места, то више неће бити, јер ће саобраћај бити измештен, као и у Пожези, али и Горњем Милановц.

– Имаћемо и везу од Баточине, преко Граца, уласка у Kрагујевац, на Вучковицу, где се излази на комуникацију Чачак или Kраљево – рекао је Вучић.

Kако је додао Горњи Милановиц ће бити готов 2023. године, а 2025. године биће готов тунел испод Kадињаче, на шта се чекало 80 година.

Back to top button