Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Rekli su mi u drugoj rečenici šta nas čeka ako ne prihvatimo plan

SrbijaRealno/BEOGRAD/23.01.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju. Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan.

„A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočoićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskim i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji“, dodao je predsednik. Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to.

Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana. Predsednik je kazao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan.

„Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnenom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji“, poručio je Vučić.

Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. kada je bio pogrom ili 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost. Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem.

„Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup“, rekao je Vučić.

Back to top button