Izdvojene vestiPolitika

Вучић са делегацијом Француске развојне агенције, односи две земље на нивоу стратешке сарадње

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са делегацијом Француске развојне агенције (АФД) о стратешком партнерству и сарадњи између две земље, као и о пројектима на којима ће Србија и Француска блиско сарађивати у предстојећем периоду.

Вучић је оценио да су односи између Србије и Француске подигнути на ниво стратешке сарадње, посебно имајући у виду лично залагање председника Макрона и пријатељске односе који су регулисани успешном сарадњом у свим областима, која је још једном потврђена када су 26. новембра 2020. године у Београду Влада Србије и Влада Француске потписале Споразум у области спровођења приоритетних пројеката у Србији, где је Француска развојна агенција имплементатор финансијске подршке за њихову реализацију.

Фото: Танјуг

Саговорници су се сагласили да је даљи развој и додатно јачање економских односа између две земље један од приоритета и у будућности, те је у том контексту једна од тема овог састанка била и реализација Пројекта за регионалне депоније који се односи на Програм чврстог отпада у Србији, а чија је укупна вредност 150 милиона евра и који ће бити кофинансиран у односу 50:50 између Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој.

Председник Вучић је захвалио Француској агенцији на подршци, с обзиром да је поред приоритетних облика сарадње као што су капитални инфраструктурни пројекти и пројекти у области енергетике, сарадња сада проширена и на друге делатности од јавног интереса, саопштила је прес служба председника Републике.

Back to top button