Srbija

Vučić: Smešne priče da sam uz pomoć Putina i Rusije srušio Mila Đukanovića

SrbijaRealno/Beograd/07.04.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom rezultata izbora u Crnoj Gori, da su za njega smešne priče da je on uz pomoć “Putina i Rusije srušio Mila Đukanovića”.

“To mi je toliko jadno i pomalo smešno da ne bih ni govorio o tome”, rekao je Vučić gostujući na RTS. Kazao je da se tu, ipak, radi o nečemu drugom. “Šta god da se dogodi, ako neko za koga je poznato da imam dobre odnose sa njim na izborima, kažu Vučić puko i propao, a ako neko negde slučajno pobedi, za koga nisu sigurni da je apsolutno protiv mene, kažu zlikovac Vučić, pomogao mu Putin da neko negde pobedi. Zašto se to radi, nema to veze sa Vučićem, već zato što jedina Srbija koju oni žele da vide je neuspešna Srbija i nikada neće biti dovoljno mala ili da je po meri, već će uvek biti prevelika i presnažna ukoliko je i malo upsešna”, kazao je Vučić.

Naveo je da je to za njega nerazumno, bezrazložno i sa vremena na vreme i histerično ponašanje prema Srbiji, kakvo je bilo iz dela dojučerašnje vlasti, a danas opozicije u Crnoj Gori, odnosno iz Đukanovićevog režima. “Za mene je bilo potpuno neshvatljivo. Kiša pada – Srbija je kriva, Sunce sija – Srbija je kriva, za sve je Srbija kriva, i srpski svet. Nikada u životu tu sintagmu nisam izgovorio”, rekao je Vučić. Na pitanje šta misli o toj sintagmi – srpski svet, kazao je da ne misli ništa, osim da je neki zloupotrebljavaju. “Ona je bauk, samo što ne počinje kao Marksov manifest – Bauk komunizma kruži Evropom, već bauk srpskog sveta kruži Evropom i regionom, koji su sami izmislili”, istakao je Vučić. Naveo je da je suština u tome da Srbi ne smeju da pitaju za Srbe nikada i nigde.

“Ne smeju da budu zainteresovani za to kako živi 32 odsto stanovnika CG koji se slobodno izjašnjavaju kao Srbi. Zamislite da niko iz Albanije ne sme da pita kakva su prava 24 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji, ne da pitaju, već da imaju ista prava kao Makedonci. A koja to prava Srbi drugde u regionu imaju, je I ne smeme da pitam Slovence zašto Srbi ne smeju da budu ni nacionalna manjina u Sloveniji a svi drugi smeju, iako smo najveća etnička grupa posle Slovenaca u Sloveniji”, zapitao je Vučić. Dodao je da ne sme da pita jer je Srbin i time se onda vraća u prošlost.

“Hrvati smeju da nas pitaju za 0,46 odsto Hrvata u Srbiji, a imaju sada i svog ministra u Srbiji, i treba da nas pitaju, ali mi nismo smeli ni da pitamo kada nas je bilo 12,74 odsto u Hrvatskoj, jer je tada bila navodno veliko srpska hegemonija. Uvek je tako, zašta god da pitamo, mi ne smemo da pitamo ništa”, naveo je Vučić. Istakao je i da su sada Bošnjaci u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu najzadovoljniji svojom zemljom Srbijom. “I danas ih pet puta više kupuje stanove u Beogradu nego u Sarajevu, a nekada je bilo 20 prema jedan za Sarajevo”, dodao je Vučić. Kaže da onda neko iz BiH dođe i kaže kako je Srbija fašistička zemlja. Vučić je zapitao da li neko stvarno misli da će neko da otcepi tri opštine od Srbije. “Kako će da traže da otcepe tri opštine, kada znaju da imaju 64 opštine u Republici Srpskoj i još četiri opštine gde su Srbi većina u Federaciji BiH, a mi ne tražimo ništa od toga.

Da li stvarno neko misli da je to moguće. Spustite loptu svi zajedno da živimo normalno i da ne razmišljamo o tome već da gledamo kako ćemo da se povezujemo i radimo jedni sa drugima. Na to što neko kaže da se Vučić šepuri njihovim parama, predsednik je istakao da četiri puta više država troši na te opštine nego što zarađuju Novi Pazar, Sjenica i Tutin. “Nigde ne postoji takva disproporcija u Srbiji. Zato će u Sjenici biti škola od 12 milina evra sa zatvorenim bazenom i slično”, dodao je Vučić.

Back to top button