Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Србијa добија “мега фабрику” у Каћу, надам се и у Нишу

СрбијаРеално/БЕОРАД/10.11 – Компанија “Континентал аутомотив Србија” приредила је у Каћу свечаност поводом завршетка прве фазе радова на изградњи њене друге фабрике,а председник Александар Вучић истакао је да ће “Континентал” учествовати са више од два одсто у БДП-у те замолио представнике компаније да следећу фабрику отворе у Нишу.

Вучић, који је по доласку у фабрику одржао састанак са представницима “Континентала”, изјавио је на свечаности да ће то бити страна компанија са највећим доприносом БДП-у Србије – од више од о два одсто, као и да ће његове фабрике пуно значити за економски развој Новог Сада, Војодине и целе земље.

“То ће бити најзначајнија по вредности фабрика и њен допринос БДП-у Србије ће бити најзначајнији и највећи у поређењу са свим другим фабрикама у Србији. То је огромна ствар и фантастична вест за целу Србију. Ово је високо технолошка мега фабрика”, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће ту бити запослено најмање између 600 и 700 људи, али да је значајније колика вредност ће се ту стварати и излазити из те фабрике, пошто ће електрични аутомобили имати, на пример, дисплеје који се ту праве.

“Нови Сад ће да има огромне користи, много више новца у буџету, јер ако дођу до вредности од милијарду евра, то је два одсто БДП-а, а ако достигну две милијарде, што ја и очекујем, онда и дупло већи допринос српском БДП-у. Ово је фантастично место, као и будућност за Србију”, истакао је Вучић.

Каже да су такве инвестиције и фабрике оно што је најважније за нашу земљу.

Вучић је рекао ће друга фабрика “Континентала” почети да ради већ у септембру 2022. године, али да ће им бити потребно неколико година да достигну пун капацитет производње.

Додао је да ће ту радити много наших инжењера који ће имати високе плате. Такође, приметио је да су Немци у кругу фабрике окачили српске заставе и ставили немачку јелку.

Вучић је навео да је замолио представнике “Континентала” да следећу фабрику отворе у Нишу, али да они то још не могу да потврде.

Председник је изразио очекивање да би таква одлука могла да буде донета у наредних годину дана, што би био огроман успех, не само за Ниш већ и квантни скок за целу Србију.

Обећао је “Континенталу” да ће држава још више помоћи ако буду хтели да отворе наредну фабрику у Нишу и да је уверен да ће за годину дана, када буде отварана завршена фабрика у Каћу, моћи тада да најаве и градњу нове фабрике у Нишу.

Истакао је да Ниш има одличан универзитет исто као и Нови Сад, и поручио да држава жели да уведе дуално образовање у све области и у све нивое образовања.

Вучић је додао да је, када је био премијер, у немачким предузећима радило 17.000 људи у Србији, док је то сада скоро 75.000, што показује да је наша земља за кратко направила значајну разлику.

“Не би могли без велике немачке подршке. Ескобар каже да Србија огромном брзином напредује и брже од својих комшија, и то не би могли без помоћи ЕУ и поготово из Немачке.”, поручио је Вучић.

Председник Вучић, амбасадор Немачке Томас Шиб и представници “Континентала” су положили документа за изградњу фабрике у капсулу која ће бити положена у зграду када фабрика буде завршена.

Радови на другој фабрици почели су у јуну ове године, а планирано је да објекат буде завршен до септембра 2022. године.

Зграда нове фабрике имаће више од 30.000 квадратних метара производног и канцеларијског простора, и биће једна од највећих “Континенталових” фабрика у свету.

Ова компанија је у марту ове године отворила први производни погон у Индустријској зони Нови Сад Север 4 у којој је већ почела производња напредниих и сложених електронских система за аутомобилску индустију.

Оба погона ће запослити најмање 500 радника, а у првој фабрици отвореној почетком године сада ради 150 запослених.

“Континентал аутомотив Србија” послује у Новом Саду дуже од три године, када је најпре оформио истраживачко-развојни центар у коме реди око 700 инжењера, међу којима је велики број свршених студената Универзитета у Новом Саду.

Back to top button