Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Србија мора да оснажи војне капацитете, уложићемо још 500 милиона евра више него раније

СебијаРеално/НИШ/11.12 – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се безбедносна ситуација у региону и свету компликује, због чега Србија мора да развија и додатно оснажи своје војне капацитете.

Вучић је, након што је претходно одржао састанке са војним врхом и присуствовао приказу рада дивизиона самоходних хаубица, рекао како ће за Војску Србије бити уложено 500 милиона евра више него раније.

„Разговарали смо о војно-безбедносној ситуацији у региону и свету, о потенцијалном угрожавању безбедности српског народа, а онда и организацији. Неопходна улагања у српску војску. На годишњем нивоу ћемо уложити 500 милиона евра више него раније. Спремни смо да додатно мотивишемо људе како би служили војску. Дугорочна политика Србије је очување неутралности. Такође, желимо да достигнемо одређени ниво опремљености. Ускоро очекујемо долазака ракетног система “Корнет” из Русије, али и друга појачања“, казао је председник Србије.

Осим противваздушне одбране осматрали смо стање ловачке авијације – рекао је председник Вучић и додао: „Данас сте на вежби могли да видите, ово је наших руку дело, за буквално пола сата смо скратили време припреме дејства. То су убитачне хаубице, то је производ српске одбрамбене индустрије“.
Председник је поручио да је за једну земљу важно да има решена три питања.

„Да обезбеди сигурност граница своје земље, сигурност и безбедност својих грађана, да енергетски обезбедите своју земљу и да имате довољно воде и хране за будућност“, подвукао је Вучић.
Председник Србије је казао да Србија мора да јача своје војне капацитете како би Војска Србије била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на нашу територију.

Председник је пренео новинарима да му је на састанку предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022. до 2027. године.

Вучић је рекао да су у том плану предложена огромна улагања у војску и да је о томе разговарао са министром Стефановићем, и да би у најмање требало уложити преко од 500 милиона евра више годишње него што се сада улаже, иако су потребе и захтеви војске да то буде 700 милиона евра више.

„То је дефкато још један војни буџет“, додао је Вучић и напоменуо да ипак треба имати у виду сложеност ситуације.

Back to top button