Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Србија мора да расте у свим сферама и сваком граду подједнако

СрбијаРеално/КРАГУЈЕВАЦ/6.12 – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на отварању Дата центра у Крагујевцу, да ће се тиме смањити број деце која би хтела да оду у иностранство јер ће моћи и овде да се образују и раде на највишем нивоу уз веће плате и боље услове живота. Вучић је истакао да он сам припада старијој генерацији, и да се слабо разуме у све што је данас видео, али да је од велике важности то, што Србија напредује у овом пољу.

“Овај дата центар је пет пута већи него онај у Београду. Важно је што ће део наше деце који би отишли у бели свет, остати овде. Где могу проистојно да зарађују, под најбољим могућим условима”, рекао је Вучић.

Председник је додао да смо једна од ретких земаља која је основала свој институт за развој вештачке интелигенције.

“Стотине хиљада људи смо изгубили у претходним деценијама, а то је зато што су налазили бољи посао у иностранству”, упозорио је Вучић и додао:
“Ово ће за 50 одсто да вам увећа плату, јер хоћемо да ствари много брже гурамо напред – коментарисао је Вучић.

Како је додао, ово је важно и за здравље, додајући да Уједињени арапски емирати имају два компјутера и незадовољни су количином података који се обрађују, а ми сада имамо један, и тежимо ка још једном како нађи грађани не би морали да чекају на поједине податке на неколико дана када је у питању здравство”.

Како је рекао они размишљају да се уради секвенцирање генома, а када се то уради види се ко је чему склон, види се да човек има проблем са крвним судовима, са срцем, за добијање рака, и све то када урадите, процена је да се живот продужава за 10 – 15 година.

Додао је да је ово промена свега, промена укупне парадигме.

“Ја сам се спремио да данас говорим о томе да се спрема изградња обилазнице око Крагујевца, да грађанима кажем да нас очекују велике промене у Крагујевцу, и да их обрадујем по том питању, али сам под утиском свега што сам видео данас”, казао је председник.

Вучић је потом додао да ће ускоро изградити још један објекат, који ће представљати базу података, што је важно како за историјски тако и архивски сегмент.

“Ја ћу да завршим са речима Стива Джобса – Иновативност је способност да промену видимо као могућност, а не као претњу”, је Вучић, а затим и додао:

“Добро је да оставимо људе који завршавају школу у Крагујевцу, да буду ту, да не иду у Београд, него да се посао шири и овде – каже Вучић.

Како је додао, проблем је то што Србија мора да расте у свим сферама и у сваком граду подједнако. Чачак је највише добио, мислим на Научно технолошки парк, на путеве… Више смо него фер према Чачку”..
Вучић је додао да постоји још много идеја, где ће ускоро приказати цео план за Крагујевац.

“Ја сам био скептик, у потпуности. Нама је данас у извору ИТ сектор, где учествује преко 9,2. И рачунајте, суфицит ће нам бити више милијарди евра. Погледајте само колико се земља модернизовала, сви говоримо о Америчкој пољопривреди која је најбоља на свету. А знате ли колико их се бави? Само 1, 6 одсто, а на почетку 20. века преко 40 одсто. Сада много више кошта ово, него када извезете обичан кукуруз”, рекао је Вучић.

Људи ће бити веома задовољни, подвукао је и додао да ће се на крају све лепо видети.

Back to top button