PolitikaSrbija

Вучић: Србија неће дозволити да је неко згази и отме Kосово и Метохију

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да би повлачење Kфора и Унмика са Kосова и Метохије и укидање базе Бондстил значило долазак косовске војске на границу са централном Србијом, али да Србија неће дозволити да је неко згази и отме Kосово и Метохију.

Он је на ТВ Прва рекао да то тражи једна од две највеће силе на свету, и да је обавештајне податке о томе изнео да би се тако нешто спречило, наводећи да је Србија сада много јача него што је била и да жели мкир, а не сукобе..

Он није хтео да наведе име те силе, али је рекао да је застрасујуце озбиљна и да се нада се то неће догодити.
Рекао је да траже да остане Бондстил, а да се повуку Kфор и Унмик, а друга могућност је да се укине и Бондстил.
“Супротно резолуцији 12 44 Албанци би стали на границу и рекли ово је наса дрзава. То би био крај свега”, упозорио је Вучић додајући да о томе неће ни да говори.

“Наше је да чувамо мир и стабилност и идемо напред”, поручио је Вучић и ддоао да хоће да буде председник који је обезбедио 10 година мира, највисе раста, и да се ниједној мајци не врати дете у ковчегу.
Поновио је да у понедељак иде на разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да га моли да спречи ове намере, али је најавио да ће разговарати и са руским и са кинеским пријатељима да им каже шта неки траже и желе.

“Они знају да Србија није она из 1998 и није слаба и јадна као 2008. Петосртуко је сназнија него 2008 када су прогласили независнот.

Снажнија је војно и у сваком смислу, али нама није потребан сукоб, већ мир и стабилност”, рекао је Александар Вучић. Он је додао да је насе да ћутимо и гурамо даље јер Србија расте најбрже и жели да достигне просечне плате од 600 евра до краја године.

Вучић: Одбио сам амерички притисак по питању KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у Вашингтону одбио амерички притисак по питању KиМ и одбранио државу Србију, као и да је поносан на то.

Вучић је у емисији Прва тема на ТВ Прва рекао да је у Вашингтону када су му понудили обострано признање рекао, “жао ми је што морам да вам покварим журку, али Србија неће у томе да учествује”, а како каже, била је потребна велика храброст за то.

Он је то рекао на питање да прокоментарише то што је израелски амбасадор рекао да је Израел то урадио под америчким притиском.

“Сачувао сам и KиМ и Србију и понашао се онако ако се нико пре мене није понашао, из бивше власти су се плашили своје сенке, нису смели да спомену ни Олују, а ми је облежавамо као тешки злочин и прогон против нашег народа”.

А поводом тога што је израелски амбасадор рекао да је признање Kосова од стране Израела урађено уз неку врсту сагласности Србије, па се исправио да је говорио о два споразума и рекао да Србија није признала Kосово, Вучић је рекао да је Никола Селаковић био у праву када је рекао да је његова изјава била безобразлук.
Kако је рекао Вучић, амбасадор Израела је рекао – да је Србија заједно са Kосовом учествовала у томе, што је нетачно.

“У мом потпису нигде се не спомиње признање Kосова од стране Израела, јер сам ја то одбио. Лично сам у лице рекао, ево донео сам споразуме, овде мој потпис се нигде не спомиње – на признање Израела, јер ја нисам дао да то буде, па је промењено.

Рекао сам Нетањахуу да постоје две понуде из САД – једна је она коју Американци подржавају, а то је да га Kосово призна Израел и да пребаци своју амбасаду у Јерусалим, а друга је била понуда Србије да Kосово не признају и да у том случају да Србија пребаци амбасаду у Јерусалим. И то сам рекао свега седам дана после понуде у директном телефонском разговору и имам комплетну службену белешку о томе”, рекао је Вучић.
Додао је да после није био баш одушевљен потезом Изреала.

“Поносан сам што сам у најтежим околностима успео да одолим свим притисцима и да им у лице кажем све што мислим и да одбраним државу Србију”, нагласио је Вучић.

Извор: Танјуг

Back to top button