Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Србија за мир, поштовање међународног права

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.02.22. – Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да се Србија залаже за мир, поштује међуанародно право и сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине, али неће уводити санкције Русији, јер ће се по том питању руководити заштитом својих интереса, а није витални интерес Србије да некоме уводи санкције.

Србија, рекао је, поштује норме међународног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државен интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015..

Вучић је, након седнице Савета националне безбедности, пренео закључке у којим се истиче да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку териториајлном интегритету Украјине.

Он је додао да ће Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

„На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави“, истакао је Вучић и упозорио да су за нас и све грађане Европе, али и света тешки дани.

„Имајући све у виду, ми смо покушали да заузмемо, не само заједнички, већ јединствен став по питању кризе у Украјини, по питању нашег деловања и реакције”, рекао је он.

Вучић је указао да је Србија била суочена са бројним контадикторностима, безброј проблема који се не могу јавно представити.

“Били смо суочени и са бројним притисцима. Готово нескривеним. Упркос томе донели смо одлуку трезвено, хладне главе, у најбољем интересу Србије”, истакао је он.

“Верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције у одбрани наших виталних националних интереса”,нагласио је Вучић.

Kонстатовао је да је било толико лажи, дезинформација, невероватних ствари у медијима у Србији И региону о питању ставова Сбрије, да се упитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште, као И да ли је могуће да неко можда што не може да учини ништа на другом плану жели само да напакости Србији.

Back to top button